De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code. Gaat u verhuizen of wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Dan heeft uw nieuwe leverancier uw EAN-code nodig om dit voor u te regelen.
De EAN-code vindt je op je energierekening; De EAN-code kun je ook online vinden via het EAN-codeboek; Een EAN-code van een afgesloten aansluiting wordt niet opnieuw gebruikt; Het adres van een EAN-code kan, ondanks het unieke nummer, wel wijzigen.
Waar wordt een EAN-code voor gebruikt? Een EAN-code wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat zowel de netbeheerder als de leverancier het over dezelfde, unieke aansluiting hebben. Zij gebruiken het EAN-nummer dus in de communicatie naar elkaar toe. De netbeheerder wijst een EAN-code toe aan een aansluiting.
Iedere aansluiting voor gas en elektriciteit heeft een EAN-code. Dit is een uniek 18-cijferig nummer dat alleen voor uw aansluiting(en) geldt. U kunt de EAN-code(s) voor uw elektriciteit- en/of gasaansluiting opzoeken in uw Mijn Liander account.
EAN aanvragen
Wil je een uniek of nieuw artikel verkopen via bol.com, maar heb je nog geen EAN/GTIN? Dan kun je dit zelf aanschaffen via: GS1 voor Nederlandse partners.
Je kunt dus niet zelf een barcode nummer verzinnen en de barcode moet altijd officieel geregistreerd zijn via GS1. Als je even Googled, dan kom je genoeg websites tegen die je de mogelijkheid bieden om al dan niet tegen betaling zelf een EAN code te maken met een barcode generator.
Als je nog geen EAN-code ontvangen hebt, kan je deze aanvragen bij je netbeheerder.
De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54 (vb. 541448823456789125). EAN staat voor European Article Numbering. Leveranciers en distributienetbeheerders gebruiken deze codes om leveringspunten voor elektriciteit of gas te identificeren.
Je kunt ook eenvoudig in jouw meterkast zien wat voor aansluiting je hebt. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V?Dan heb je een 1-fase aansluiting.Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Deze kunt u dan ook vinden op de meter in de meterkast. Bij een slimme meter is deze vaak te vinden bij of onder de streepjescode, bij een traditionele meter herkent u het nummer aan de 2 beginletters 'No'.
Iedere woning heeft in Nederland heeft een eigen energieaansluiting met een uniek serienummer, ook wel de EAN-code genoemd. Dit serienummer wordt gekoppeld aan uw naam. Zo weet de netbeheerder dat u op uw adres woont. Aan dit serienummer wordt ook uw energiecontract gekoppeld met de gegevens van de energiemaatschappij.
Op slimme en digitale meters meestal bij de streepjescode. Heeft u geen slimme- of digitale meter? Dan vindt u het meternummer achter de letters 'No' of "PEN" op de meter.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.
Wat is een EAN nummer? Het is niet meer dan een reeks van 13 cijfers, waarmee het mogelijk is om alle producten van elkaar te onderscheiden. De lange cijferreeks biedt de mogelijkheid om tal van producten te onderscheiden, zodat het mogelijk is om die te identificeren.
Deze EAN en productcombinaties zijn niet geregistreerd en kunnen daardoor in de loop van tijd geweigerd worden bij bijvoorbeeld bol.com. Barcode staat voor streepjescode. Dit zijn de streepjes die je op verpakkingen in de supermarkt boven de EAN ziet staan.
Een nieuwe woning krijgt nieuwe aansluitingen en daarmee ook nieuwe EAN-codes. Als u afgesloten wordt, dan worden echter ook de EAN-codes uit het Centraal Aansluitingenregister geschrapt. Deze worden nooit opnieuw gebruikt, dus bij een nieuwe aansluiting krijgt u ook weer nieuwe EAN-codes.
Slimme meter: vaak te vinden onder of bij de streepjescode. Het nummer van een elektriciteitsmeter start vaak met een 'E', het nummer van een gasmeter met een 'G'. Traditionele/domme meter: vaak te vinden na 'No'.
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter.
Slimme meter
Op slimme meters staat het meternummer vaak onder de streepjescode. Het meternummer begint bij elektriciteitsmeters vaak met een E. Voer het gehele meternummer in, inclusief letters.
Een EAN-code is een unieke cijfercode die aan elke aansluiting wordt toegekend. De EAN-codes in België beginnen steeds met het cijfer 54 en bestaan in totaal uit 18 cijfers.
Dit vindt Greenchoice, ruim twee jaar nadat de netbeheerders van naam veranderden, zorgwekkend. Vaak wordt gedacht dat een grote energieleverancier als Eneco, Nuon of Essent tevens netbeheerder is. Maar netbeheerder Eneco heet nu Stedin, Nuon is Liander en Essent is Enexis geworden.
Deze gegevens vindt u terug in Mijn Stedin. U kunt een account aanmaken met uw meternummer.
Een EAN-code is opgebouwd uit een bedrijfsnummer, volgnummer en controlegetal. Zo is te identificeren van welk bedrijf het product is en wat de afmetingen, etiketinformatie, afbeeldingen en inhoud van het betreffende product zijn. Uiteraard wil je dat de producten met een scanner te lezen zijn.
Heeft u bijvoorbeeld een sauna, zwembad, verwarmde vijver of warmtepomp, dan kan een aansluiting van 3x25A niet genoeg zijn. De netbeheerder zal dan de zekeringen moeten vervangen door zwaardere types, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A (de aansluiting wordt 'verzwaard').