Krijg jij de woning niet toebedeeld, dan heb je na de echtscheiding recht op overwaarde. Dat kan doordat de woning wordt toebedeeld aan de ander en jij wordt uitgekocht of doordat de woning wordt verkocht waarna de overwaarde wordt verdeeld.
Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.
In het geval van een overwaarde zal degene die in de woning wil blijven wonen de vertrekkende partner de helft van de overwaarde moeten betalen. Dit bedrag noemen we de uitkoopsom. Zou er bij een verkoop echter sprake zijn van onderwaarde, dan dient de partner die vertrekt de achterblijver een uitkoopsom te voldoen.
Bij overwaarde moet je je partner geld meegeven, bij een restschuld deel je het verlies. Bij overwaarde heb je dus een hogere hypotheek nodig om in het huis te kunnen blijven. Uitgangspunt van onderstaand voorbeeld is dat je ieder voor de helft eigenaar van de woning bent.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Kan je uitkopen weigeren? Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Het uitkopen van je partner is niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning verkocht worden.
Indien jij de woning toebedeeld krijgt, dan moet je de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld. Krijg jij de woning niet toebedeeld, dan heb je na de echtscheiding recht op overwaarde.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de marktwaarde van de woning en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner.
Overwaarde uitbetalen met een krediethypotheek
Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt (tot maximaal die limiet). Hoe hoog de limiet is, bepaalt de bank op basis van je inkomen en hoeveel overwaarde je hebt.
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
Dit kunt u bij kort geding verzoeken bij de rechtbank, u dient hiervoor een advocaat in de arm te nemen. Als uw ex-partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning zult u, kortom, nakoming van de afspraken in het echtscheidingsconvenant of een machtiging tegeldemaking kunnen vorderen.
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Als jullie tijdens de scheiding ruzie hebben waarbij uitpraten niet meer mogelijk is, kun je ervoor kiezen om naar een advocaat te stappen. De advocaat zal de rechter vragen de betaling van je partner te eisen. De uitspraak van de rechter maakt het betalen van zijn of haar deel van de hypotheek, nog duidelijker.
Verkoop afdwingen via de rechter
Je vraagt de rechter dan om vervangende toestemming te geven voor de verkoop van de woning. In plaats van jouw ex zet de rechter dan zijn/haar handtekening. Op die manier kan jij jouw ex eigenlijk min of meer buitenspel zetten. Dit kan alleen als de ex echt niet wil meewerken.
Gemeenschap van goederen
En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Uitkopen van de ex-partner
De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Uitkopen bij scheiding en hypotheek
Het is mogelijk dat jullie nog spaargeld hebben waarmee je onderling de overwaarde kunt verrekenen. Zo niet, dan kan je wellicht een extra bedrag lenen. Als dat niet lukt, dan kun je ook nog afspreken dat de overwaarden als lening wordt schuldig gebleven aan de vertrekkende partner.
Wil de ex nergens aan meewerken, dan kun je nakoming van de omgangsregeling afdwingen via een advocaat en de rechter. Krijg jij je kind niet te zien en staat er nog geen omgangsregeling op papier? Ook dan kan een advocaat je helpen. Je hebt recht op omgang met je kind!
Wat is de beste optie voor voor u? Wilt u graag in uw huidige woning blijven wonen en is uw ex partner uitkopen financieel geen probleem voor u? Dan is het uitkopen van uw ex een goed idee. Wanneer u geen verlangen heeft om het huis te houden en graag een frisse start wil, is het huis verkopen de beste optie.