Door slechte ventilatie in de kinderkamer of te veel lagen kleding en beddengoed kan een kind het te warm krijgen in bed. Dit noemen we oververhitting of warmtestuwing. Als een kind zijn warmte niet kan afgeven aan de omgeving en zijn lichaamstemperatuur verhoogd is, spreken we van warmtestuwing.
Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een baby'tje.
Hou daarom goed de lichaamstemperatuur van je baby in de gaten als het warm is. Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft. Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed. Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan.
Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade). Deze waarde geeft aan hoe warm ze zijn. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen. Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen. Vermindere lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raakt een kind bewusteloos.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Lichaamstemperatuur van baby stijgt snel
De temperatuur van een kinderlichaam stijgt 3 tot 5 keer sneller dan het lichaam van een volwassene als gevolg van waterreserves. Je kind kan al binnen enkele minuten oververhit raken en binnen 2 uur aan de gevolgen overlijden.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer. Baby's verliezen namelijk de meeste warmte via het hoofd.
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen.Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes.
20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken. 23-24 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven.
Kamertemperatuur. De temperatuur in een babykamer is idealiter niet hoger dan 18 graden Celsius. Zorg voor een briesje frisse lucht in huis en in de slaapkamer door deuren en ramen open te houden. Als het raam een ventilatierooster heeft, zet dit rooster dan open.
Sluit alle ramen, rolluiken en gordijnen zodra het buiten warmer wordt. Nachts kan je een raam open houden als verkoeling, maar zorg dat je baby niet in een tochtstroom ligt.
De ideale kamertemperatuur is tussen de 18-21 graden. Houd het dus zo koel mogelijk, investeer (als dat kan) in rolluiken of airco of laat je kindje op een andere kamer slapen. Check de kamertemperatuur en de TOG-waarde van de kleding. Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan.
Als een baby het te warm heeft, krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes: 'warmte-uitslag'. Zie je warmte-uitslag bij jouw baby? Zorg dan voor extra verkoeling. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd, de armen en benen van jouw baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.
Een zonnesteek kan heel gevaarlijk zijn, vooral voor (jonge) kinderen. Herken symptomen zoals hoofdpijn, braken, flauwvallen en verwarring zodat je zo snel mogelijk kunt ingrijpen. Als de klachten niet weggaan, erger worden of de lichaamstemperatuur boven 41 graden stijgt, bel dan 112.
Kinderen kunnen nog niet goed hun temperatuur reguleren en hebben daardoor sneller kans op oververhitting of zelfs een zonnesteek. Het is belangrijk dat ouders/verzorgers de signalen hiervan herkennen zodat ze direct actie kunnen ondernemen.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.