De Blackberry PGP toestel is voor het oog een normale Blackberry maar dit toestel is voorzien van een speciaal gecodeerde e-mail, waarbij de server de informatie versleuteld. Ookal wordt deze informatie onderschept, dan kunnen ze er nog niks mee doen door de versleuteling.
Een PGP-telefoon is niet meer dan een telefoon waarmee je berichten versleuteld kunt verstoren. Daarom is het ook niet gek dat deze telefoons vooral worden gebruikt door mensen die geen pottenkijkers willen hebben.
PGP combineert traditionele encryptie met asymmetrische cryptografie om berichten onleesbaar te maken. Een PGP-key bestaat uit drie onderdelen: een publieke sleutel, een privésleutel en een wachtwoord. De publieke sleutel mag met iedereen worden gedeeld: deze wordt gebruikt om berichten of bestanden te verzenden.
De PGP-encryptietechnologie is tot op heden niet gekraakt, en wordt daarom als veilig beschouwd. Wel zijn er in de afgelopen jaren diverse lekken ontdekt die de kracht van PGP onderuithaalden.
BlackBerry was een jaar of tien geleden een grootmacht op de markt voor mobiele telefoons, maar het Canadese bedrijf verloor de strijd met iPhones en Android-toestellen. In 2016 besloot BlackBerry om geen mobiele telefoons meer te maken en zich te richten op de software en de beveiliging.
Vanaf 4 januari zullen telefoons en tablets die BlackBerry 7.1 of eerder hebben, of BlackBerry 10 of PlayBook niet meer goed werken. Data gebruiken kan dan niet meer, sms'en niet, telefoneren niet: zelfs het bellen van de hulpdiensten is niet langer nodig. Kortom, BlackBerry is dan officieel dood.
Einde tijdperk
Ook BlackBerry bracht modellen met grotere schermen en touchscreen uit, maar die werden niet zo populair als de goede oude Bold en Curve. Het bedrijf is echter nog steeds actief en maakt nog steeds telefoons, maar richt zich nu meer op de markt voor zakelijke software en cybersecurity.
PGP werkt bij e-mail en in bepaalde chatapps, maar werd vooral bekend door de zogeheten 'PGP-telefoons'. Deze toestellen worden onder andere aan criminelen verkocht, met de belofte dat hun gesprekken via deze beveiligingsvorm niet zomaar door politie en andere buitenstaanders ingezien kunnen worden.
Waarom Blackberry? Omdat Blackberry goed overweg kan met versleutelen van informatie. Dat gebeurt via PGP, Pretty Good Privacy. De politie kan de berichten die zijn verstuurd via PGP niet lezen, zodat criminelen geen boeventaal meer hoeven te gebruiken als: opa heeft de wintervoorraad aangevuld.
Cryptotelefoons zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder criminelen. Does what it says on the tin: cryptotelefoons zijn telefoons waarmee gebruikers anoniem met elkaar kunnen chatten. En dan niet zomaar door Signal te installeren en het daarbij te laten.
€2,295.00. In winkelwagentje: Product Informatie. Klanten die dit item kochten, kochten ook.
In 1991 besloot de Amerikaan Phil Zimmerman om dit systeem in te zetten voor de beveiliging van digitale communicatie, met name e-mails. Hij noemde zijn systeem Pretty Good Privacy (PGP). PGP combineert traditionele encryptie met asymmetrische cryptografie om berichten onleesbaar te maken.
Een Blackberry afluisteren of traceren kan namelijk enkel wanneer er vooraf spy software op de Blackberry is gezet of men de Blackberry voor enkele tijd in bezit heeft zodat de Blackberry op een computer kan worden aangesloten en met specials recovery software kan worden gescand.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
EncroChat is een Nederlands bedrijf voor versleutelde telecommunicatiediensten . Het wordt met name gebruikt voor criminele activiteiten en is het onderwerp van een onderzoek door de Engelse, Franse en Nederlandse gerechtelijke en politieautoriteiten in 2020.
OnwardMobility presenteerde laat in 2020 plannen om in de eerste helft van 2021 een BlackBerry met fysiek toetsenbord op de markt te brengen. Deze zou 5g ondersteunen, een nadruk leggen op security en gericht zijn op de zakelijke markt. Ook Europa zou het toestel krijgen.
BlackBerry is een smartphone en pda van het Canadese bedrijf BlackBerry (voorheen RIM) die gebruikt kan worden voor mobiele telefonie, mobiel internet (ontvangen en versturen van e-mail en internetsurfen), PIM (Personal Information Manager) en andere applicaties. De BlackBerry kwam in 1999 voor het eerst op de markt.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Bepaal het model en de staat van je smartphone
Ga naar instellingen. Kies voor Info telefoon. Hier staat welk model BlackBerry toestel je hebt.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Verschillende software kenmerken
De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android. De gebruikers van een Android-smartphone kunnen namelijk op eigen houtje gaan sleutelen aan het besturingssysteem.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.