Aplastische anemie is een zeldzame aanmaakstoornis van het beenmerg, waardoor in het bloed een tekort aan rijpe bloedcellen, rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Er zijn goede mogelijkheden voor behandeling: allogene stamceltransplantatie en immuunsuppressieve therapie. De overlevingskans van mensen met aplastische anemie is sterk verbeterd in de afgelopen jaren.De overlevingscijfers liggen na vijf jaar tussen de 65 en 80 procent.
Aplastische anemie is een zeldzame bloedziekte waarbij het grootste gedeelte van de stamcellen die in het beenmerg bloedcellen aanmaken zijn verdwenen. Het is een auto-immuun ziekte waarbij eigen afweercellen de stamcellen lijken aan te vallen.
Aplastische anemie kan erfelijk zijn, maar ook het gevolg van een virusinfectie of medicijnen. Meestal is de oorzaak onbekend. Het is dan waarschijnlijk een auto-immuunproces: eigen afweercellen (T-lymfocyten) belemmeren de aanmaak van bloedcellen.
Bij een tekort aan rode bloedcellen heb je bloedarmoede (anemie). In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Dit eiwit vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid en kortademigheid.
Door het tekort aan normale bloedcellen ontstaat bloedarmoede, ernstige, soms levensbedreigende infecties en spontane bloedingen.
Of bloedarmoede als gevaarlijk of als slecht (maar nog niet gevaarlijk) wordt beschouwd, hangt in de eerste plaats af van de hemoglobinewaarde (Hb-waarde) . In principe wordt een Hb-waarde van minder dan 6,5 g/dl beschouwd als levensbedreigend en moet onmiddellijk worden behandeld.
Het belangrijkste is dat de ziekte wordt behandeld. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen van bloedarmoede is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn. Een hormoonspiraal of de pil kan dan bijvoorbeeld helpen.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
Levensverwachting. Zonder behandeling heeft een patiënt met auto-immuunhepatitis ongeveer 20% kans op vijf jaar overleving. Door behandeling met een combinatie van ontstekingsremmende medicijnen en medicijnen die het afweersysteem onderdrukken is dit beeld veranderd.
Tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur
Een tekort aan ijzer is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede.
Is bloedarmoede gevaarlijk? Bloedarmoede kan ernstig zijn en is in sommige gevallen zelfs dodelijk doordat de organen te weinig zuurstof krijgen. Als je symptomen hebt die passen bij anemie, is het daarom belangrijk je bloed te laten onderzoeken en de onderliggende oorzaak op te sporen.
Bij bloedarmoede (anemie) heb je te weinig rode bloedcellen of werken ze niet goed. Er zijn verschillende oorzaken, waarvan de meest voorkomende een ijzertekort en vitamine B12-tekort zijn. In zeldzame gevallen ligt er een erfelijke aandoening aan bloedarmoede ten grondslag, zoals sikkelcelanemie of thalassemie.
De prognose van een patiënt met MDS hangt heel sterk af van het risico profiel.Dit varieert van gemiddeld meer dan 5 jaar tot gemiddeld minder dan een half jaar. Gezien de vaak hoge leeftijd zal een deel van de patiënten uiteindelijk overlijden aan een andere oorzaak.
IJzer wordt het vaakste voorgeschreven bij bloedarmoede. Dit middel komt vooral terug in uw voeding. Uw huisarts kan wel (indien nodig) tabletten of een drankje met ijzer voorschrijven, ook ijzerpreparaten genoemd. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam meer rode bloedcellen gaat aanmaken.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd.Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Is bloedarmoede een symptoom van kanker? Ja, dat kan. Maar er zijn nog veel meer ziektes die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
Symptomen van acute leukemie
De symptomen die horen bij acute leukemie hebben meestal te maken met een tekort aan gezonde bloedcellen. De volgende klachten kunnen wijzen op acute leukemie: Bloedarmoede. Door een tekort aan rode bloedcellen kun je bloedarmoede krijgen.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede? De symptomen van bloedarmoede zijn verschillend en gevarieerd. De belangrijkste zijn:Gewichtsverlies of verlies van eetlust.
Je hebt veel stress: een andere mogelijke oorzaak van een ijzertekort is stress. Chronische stress kan leiden tot verminderde voedselinname of een verstoorde spijsvertering, de opname van ijzer kan hierdoor verminderen.
Als je Hb-waarde lager is dan normaal, dan heb je misschien bloedarmoede. Het gaat hierbij niet om een tekort aan bloed, maar om te weinig hemoglobine. Het bloed kan dan te weinig zuurstof vervoeren. Dit kan klachten geven als moeheid, duizeligheid, hoofdpijn en kortademigheid.
Bij niet-bloedende patiënten geldt een terughoudend transfusiebeleid; de volgende uitgangspunten worden aangehouden: Alleen bij symptomatische anemie is er een indicatie voor bloedtransfusie. Uitsluitend na bepaling van het Hb-gehalte volgt een aanvraag. Een Hb lager dan 3,5 mmol/L geldt als absolute ondergrens.
Samenvatting. - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er anemie als de hemoglobine(Hb)-waarde < 8,1 mmol/l bij mannen en < 7,5 mmol/l bij vrouwen is. - Bij oude mensen worden vaak lagere grenswaarden gebruikt omdat een verlaagde Hb-waarde op hoge leeftijd volgens veel artsen fysiologisch is.