Veel insecten zijn dol op geurende bloemen. De bloemen en bloesems van fruitbomen, frambozen, aardbeien, oregano, tomaten, bonen, courgettes, pompoenen… trekken massa's bijen, hommels, vlinders, …
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Geurstoffen. Bloemen geven reukstoffen af om insecten te lokken. Zo ruiken sommige bloemen naar rottend vlees om zo vliegen te lokken en ruikt de groene nachtorchis naar nectar. Daarnaast geven planten reukstoffen af als er aan gevreten wordt door bijvoorbeeld rupsen.
Plant bijvoorbeeld planten als de lavendel, de meidoorn, engelwortel of een vlinderstruik. Dit zijn allemaal planten met nectar die veel insecten, en dus vogels, aantrekken. Of plaats een zogenaamd insectenhotel in je tuin. Dit is een makkelijke en effectieve manier om insecten in je tuin te krijgen.
Lavendelolie: Lavendelolie heeft niet alleen een aangename geur, maar ook insectenwerende eigenschappen. Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een sterke geur die insecten afstoot. Tea tree olie: Tea tree olie staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en helpt ook bij het afweren van insecten.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vrijwel alle insecten kunnen bestreden worden met insecticide of met een mengsel van insecticide en water.
Habitat Insecten komen vrijwel overal voor. In bossen en op weilanden, op bo- men en in de grond, aan land en in zoet water: afgezien van de zee spelen ze in alle habitats een belangrijke ecologische rol.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat muggen ons aantrekkelijker vinden als we gewassen zijn met zeep. "We ruiken zowel naar bloem als naar mens.
Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur en dan met name op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen. Hiervoor hebben muggen speciale receptoren die de koolstofdioxide kunnen waarnemen.
Vlinders zijn verzot op nectar.Die vinden ze in bloemen. Volwassen vlinders zijn niet zo kieskeurig en drinken nectar van verschillende bloeiende inheemse plantensoorten. Rupsen daarentegen, voeden zich maar met één of enkele soorten.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Echte lavendel: een populaire tuinplant
Ze groeien als bloemaren en hebben een zoete, kruidige lavendelgeur. Deze heerlijke geur trekt bijen, hommels en vlinders aan en zorgt voor een gezellige drukte in jouw tuin.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes? De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Door het gebruik van een ventilator kun je muggen op een milieuvriendelijke en zeer eenvoudige manier op afstand houden. Muggen zijn geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen.Ze komen af op lichaamswarmte, geuren en koolstofdioxide.
Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
1. Voorkeur voor bloedgroep O. Welk bloedtype je hebt speelt een grote rol als het gaat om het aantrekken van muggen. Muggen komen sneller af op mensen met bloedgroep O.
DEET verstoort het reukvermogen van muggen. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden. De insectenwerende werking van DEET duurt vijf tot acht uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid. Kleine kinderen zijn extra gevoelig voor dit middel.