Etiquette is een Frans woord, het is dan ook niet verwonderlijk dat de etiquette ontwikkeld werd aan het Franse hof van zonnekoning Lodewijk XIV. Aan het Franse hof, het middelpunt van de Europese society in de 18e eeuw, werden etiquetteregels toegepast op alle omgang die volgens een bepaalde code verliep.
Etiquette komt uit het Frans, waar het eerst de inkerving in een stok betekende en later opschrift op een voorwerp. Aan het hof van Filips de Goede kregen de bezoekers de hofregels op een kaartje (een etiquette), zodat ze geen fouten zouden maken.
Etiquette wordt nog steeds in verband gebracht met elegantie en goede manieren, maar etiquette is meer dan dat. Het vormt een reeks van regels die samen de juiste omgangsvormen bepalen.Het zorgt ervoor dat alles ordelijk verloopt en geeft ons richtlijnen in ongewone situaties.
Etiquette is voor iedereen van belang.En de basisprincipes ervan, attent en respectvol omgaan met anderen, zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit. In De kunst van etiquette lees je 'hoe het nu eigenlijk allemaal hoort' in hedendaagse situaties en ontdek je de verhalen en geschiedenis achter deze regels.
Etiquette staat voor de cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen. Het betekent simpelweg beleefd zijn, goede manieren hebben en je gedragen zoals het hoort. Er zijn verschillende soorten etiquette. Zo heb je sociale etiquette, horeca-etiquette, bruiloft-etiquette en beroeps-etiquette.
Regel twee: werk van buiten naar binnen toe, en je zit safe. Doorgaans ligt het bestek voor het voorgerecht helemaal aan de buitenzijde van je bord. Naast het mes voor het voorgerecht ligt vervolgens de soeplepel, en helemaal aan de binnenkant vind je het bestek voor het hoofdgerecht.
Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast. Als een gast klaar is met eten, zal hij of zij het bestek meestal op het bord laten liggen. Zo niet – niet iedereen is immers op de hoogte van de algemene etiquette – leg dan zelf het bestek op het bord.
Betekenis van etiquette in het Engels. the set of rules or customs that control accepted behaviour in particular social groups or social situations: Social etiquette dictates that men cannot sit while women are standing.
etiquette:
als synoniem van een ander trefwoord: wellevendheid (zn) : beleefdheid, beschaafdheid, etiquette, fatsoen, goede manieren, hoffelijkheid, savoir-vivre, urbaniteit, voorkomendheid, welgemanierdheid, welvoeglijkheid.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Omgangsvormen en etiquette zijn niet hetzelfde. Om het maar eenvoudig uit te drukken: de etiquette geeft de vastliggende regels aan voor het omgaan met elkaar.De omgangsvormen zijn die regels, uitgebreid met sociaal gevoel.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord. Zodra het dessert wordt geserveerd mag je het betreffende bestek verplaatsen. Tot slot: Een botermesje is alleen bedoeld om de boter naar je eigen bord te brengen.
Het boek der etikette (1875) wil laten zien 'wat men doen moet' en 'hoe en wanneer men iets te doen heeft' in verschillende maatschappelijke omstandigheden.
etiquette. Verklaar zaal-etiquette. De zaaletiquette is het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen die het bedienend personeel in staat moeten stellen met om het even wie op de juiste manier om te gaan.
Bel aan, en verwelkom je buren, zeg wie je bent, waar je woont en wat je doet. Geef de newbies ook wat inzicht in de buurt: waar je de beste plekjes vindt, en welke buren je best vermijdt op maandagochtend. Maar hou het vooral licht en kort. En stel ook wat vragen.
Zowel onverschilligheid als paternalisme of zelfgenoegzaamheid zijn dus het tegenovergestelde van respect.
sierlijk. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: netjes (bw) : beleefd, clean, comme il faut, fatsoenlijk, fijntjes, fraaitjes, gekloft, gepast, helder, keurig, knap, knapjes, mooi, net, onberispelijk, opgeruimd, ordelijk, pront, proper, propertjes, rein, schoon, verzorgd, zindelijk, zuiver.
netjes (bw) : beleefd, clean, comme il faut, fatsoenlijk, fijntjes, fraaitjes, gekloft, gepast, helder, keurig, knap, knapjes, mooi, net, onberispelijk, opgeruimd, ordelijk, pront, proper, propertjes, rein, schoon, verzorgd, zindelijk, zuiver.
Allereerst is het goed om te weten dat je ALTIJD twee borden op je linkerhand draagt en één op je rechterhand, nooit andersom! Dit doen we omdat het in de horeca gebruikelijk is om gerechten over de rechterschouder van de gast uit te serveren. Wanneer je achter de gast staat is dit dus met je rechterhand.
d.w.z. eten fijndrukken met de vork, de verkregen substantie omroeren en nog eens omroeren en ten slotte naar den mond brengen; ook stapele men z'n bord niet torenhoog op. Dat alles is in strijd met de goede vormen.
Bestek sluiten. Post: "Ben je uitgegeten of geeft de gastvrouw aan dat zij uitgegeten is, dan sluit je je bestek. Daardoor weet de bediening dat zij kunnen beginnen met het uithalen. Het meeste wordt langs de linkerzijde uitgehaald.
Anders dan in Japan, is het in China juist niet de bedoeling om je hele bord leeg te eten. Je geeft daarmee namelijk aan dat je niet genoeg gehad hebt. Laat dus altijd wat eten staan. In Nederland is het echt not done om aan tafel te boeren.