Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Hoe vries je paprika's in? Als je paprika gaat invriezen, doe dit dan bij voorkeur in augustus. Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes. Vervolgens kun je de paprika's invriezen.
Paprika's kun je het beste op een droge, koele plek rond de 12-15 °C graden bewaren. Onder goede omstandigheden kan je de paprika op deze manier tot zeven dagen bewaren. Bewaar de paprika niet in de koelkast, want daar drogen ze uit en wordt de smaak aangetast.
Een aangesneden paprika blijft minder lang op de top van zijn kunnen. Idealiter eet je deze paprika nog dezelfde dag op. Wil je hem toch bewaren, doe dit dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Op deze manier blijven de stukjes nog wel een dag of 3 goed.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Het is zeker niet verplicht maar om mooie en grote vruchten te verkrijgen, ga je best als volgt te werk: Verwijder de eerste bloemetjes zodat de plant eerst goed kan groeien vooraleer zijn energie in de vruchtontwikkeling te steken. Als de paprika zich boven in de top splitst, mag deze getopt of gediefd worden.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Bewaren. Zoete puntpaprika's bewaar je het beste op een koele plek (ca. 12-15 °C), maar liefst niet in de koelkast. Zoete puntpaprika's willen, zoals alles vruchtgroente, nog even doorrijpen.
Snij de paprika in 2 of 4 grote stukken. Leg de paprika stukken met een stuk bakpapier in de oven. Stel de oven in op 65 graden Celsius en laat deze 10 – 12 uur staan. De paprika is goed wanneer deze volledig droog zijn zoals op de foto hieronder.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.
Invriezen. Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Hoe lang kun je paprika bewaren? Paprika kun je minimaal 8 maanden in de vriezer bewaren. Ontdooide paprika kun je het beste direct gebruiken in een gerecht en niet langer dan een paar uur in de koelkast bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Houdbaarheid verlengd
Vooral bij biologische komkommers, waarvan er minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en omdat bij komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid.
Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid. Dat zorgt weer voor een toename van voedselverspilling, met een veel hogere impact op het milieu dan de recyclebare folie.
Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf.