Een kaarsendover (ook wel kaarsenstok of domper genoemd) is een hulpmiddel om de vlam van een kaars te doven. Het bestaat veelal uit een kegelvormig metalen kapje aan een steel, soms is het klokvormig dan wel een halve bol.
De pit bestaat uit drie gevlochten katoenen draden. De balkjes met de pitten worden met de hand neergelaten in een bak met vloeibare was. Bij iedere onderdompeling groeien de kaarsen met ongeveer één millimeter. Het smeltpunt van waskaarsen ligt bij 66 graden.
Toch is het voor de levensduur van een buitenkaars beter om deze niet uit te blazen, maar uit te maken door het lont onder te dompelen in zijn eigen kaarsvet. De vlam zal doven en het lont zuigt zich vol met paraffine, waardoor deze beter beschermd is tegen regen en de volgende keer makkelijker aangaat.
Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine en stearine zijn de meest voorkomende brandstoffen. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet.
De gloeiende koolstofdeeltjes geven de vlam haar typische gele kleur. Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C.
Kaarsenmakers waren verenigd in het Kaarsenmakersgilde. Goedkope kaarsen werden gemaakt van vet (talg), duurdere van bijenwas.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit. En dat is ongezond.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Druk de lont in de gesmolten kaarsvet.
Buig de lont onder een hoek totdat deze volledig is ondergedompeld in de vloeibare was. Dit zal de vlam doven zonder een onaangename geur of rook te produceren. Zorg ervoor dat je het lontje er meteen weer uithaalt zodat het niet in het kaarsvet blijft steken.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Deze natuurlijke soy-stearine kaarsen maak ik in kleine hoeveelheden allemaal met de hand en voorzie ze van een cedar houten lont die tijdens het branden een subtiel "knetterend" geluidje geeft. Dat maakt deze kaars zo leuk en uniek. De duurzame geurkaarsen bestaan uit de beste ingrediënten met liefde voor de natuur.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
'Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.
Via de website van het bedevaartsoord kan je een aanvraag indienen, de koster steekt dan in jouw plaats een kaarsje aan. "Een kaarsje laten branden kost 3,5 euro, evenveel als ter plaatse", zegt koster Patrick Geyskens.
Zo kan een kaars met allerlei synthetische ingrediënten wel jaren meegaan, terwijl een kaars gemaakt van natuurlijke producten een stuk sneller over de datum gaat. Toch raadt Kathy LaVanier, CEO van Renegade Candles aan Real Simple aan om je kaars binnen twaalf tot zestien maanden na aankoop aan te steken.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
Als een theelichtje brandt, bereikt waxine al snel zijn smelttraject rondom de 60 graden, waarbij de waxine zachter en vloeibaar wordt.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen.
EEN GEURKAARS VOOR LICHT, WARMTE EN SFEER!
In welke kamer je ook zit, geurkaarsen zorgen voor meer licht, warmte en sfeer. De combinatie van een heerlijke geur en het kaarslicht zorgen ervoor dat jij rustig onderuit kan zakken en mooie herinneringen kunt maken.