P301 “NA INSLIKKEN: “ P302 “BIJ CONTACT MET DE HUID: “ P303 “BIJ CONTACT MET DE HUID (of het haar): “ P304 “NA INADEMING: “ P305 “BIJ CONTACT MET DE OGEN: “ P306 “NA MORSEN OP KLEDING: “ P307 “NA blootstelling: “ P308 “NA (mogelijke) blootstelling: “ P309 “NA blootstelling of bij onwel voelen: “ P310 “Onmiddellijk een ...
P-zinnen – waarbij de P staat voor precaution (oftewel voorzorg) – geven aan welke (voorzorgs)maatregelen je dient te nemen wanneer je een product gebruikt wat gevaarlijke stoffen bevat.
Type A H240 Ontploffingsgevaar bij verwarming. Type B H241 Brand- of ontploffingsgevaar bij verwarming. Type C,D,E,F H242 Brandgevaar bij verwarming. H250 Vat spontaan vlam bij blootstelling aan lucht.
H260 In contact met water komen ontvlambare gassen vrij die spontaan kunnen ontbranden. H261 In contact met water komen ontvlambare gassen vrij. H270 Kan brand veroorzaken of bevorderen; oxiderend. H271 Kan brand of ontploffingen veroorzaken; sterk oxiderend.
Enkele voorbeelden van H-zinnen: H300 Dodelijk bij inslikken. H318 Veroorzaakt ernstig oogletsel. H350 Kan kanker veroorzaken.
Sinds een paar jaar staan er H- en P-zinnen op het etiket, ter vervanging van de letters R (risico), S (veiligheid), H (gevaar) en P (voorzorg).
H-zinnen beschrijven de aard en de ernst van de gevaren (bijvoorbeeld zeer giftig, giftig, schadelijk...) en de omstandigheden waarin gevaren kunnen voorkomen (huidcontact, inademing...).
H-zinnen of officieel “hazard”-zinnen (gevarenzinnen) zijn het resultaat van de indeling volgens CLP Verordening en geven in een korte zin aan welk gevaar het gebruik van een product met zich mee brengt.
Kankerverwekkende stoffen zijn aangegeven met H-zin H350, mutagene stoffen met H340 en voortplantinggiftige stoffen met H360. NB. De H-zinnen H351, H341, H361 zijn producten die verdacht kankerverwekkend, mutageen of voortplantingstoxisch zijn.
Gebruik bij voorkeur spoelvloeistof of anders lauw water. Spoel de huid tenminste 45 minuten met lauw water of spoel totdat een zorgprofessional het overneemt.
Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Kan slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Kan genetische schade veroorzaken <blootstellingsroute vermelden indien afdoende bewezen is dat het gevaar bij andere blootstellingsroutes niet aanwezig is>.
Op het etiket van gevaarlijke stoffen die in de handel gebracht worden, staan gevaarpictogrammen (met een signaalwoord) met H- en P-zinnen. De gevaarspictogrammen geven het gevaar weer in de vorm van een plaatje (zoals een vlam, een doodshoofd in een ruit). De nummers van de H- en P-zinnen zijn in iedere taal gelijk.
De S-zinnen bevatten de eruit voortvloeiende veiligheidsaanbevelingen, gedragingen of werkwijzen die de kans op lichamelijke of materiële schade minimaliseren.
Eisen etiket gevaarstofsymbolen
GHS (Globally Harmonised System) is een wereldwijde uniforme van het indelen, classificeren en etiketteren van gevaarlijke stoffen. Deze chemische stoffen kunnen worden ingedeeld in 3 gevarenklassen: Fysische gevaren, Gevaren voor gezondheid, Gevaren voor het milieu.
De R-zin geeft dus een (mogelijk) gevaar aan van een product. Vaak zijn er meer risico's verbonden aan het gebruik van een product. In zo'n geval worden de risico's achter elkaar vermeld op numerieke volgorde, bijvoorbeeld R 11-38-51/53-65-67, wat staat voor de risico's R 11, R38, R 51/53, R 65 en R 67.
"Kan bij inademing allergie- of astmasymptomen of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken." "Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken." "Kan slaperigheid of duizeligheid veroorzaken." "Kan schadelijk zijn via de borstvoeding."
Soms is een kankerverwekkende of mutagene stof niet verpakt, maar komt deze vrij tijdens het werkproces. Voorbeelden zijn hardhoutstof, kwartsstof en dieselmotoremissie. Deze stoffen zijn niet voorzien van een verpakking en hebben dan ook geen H-zinnen (gevaarsaanduidingen).
“Melk versnelt de opname van stoffen in het bloed en maakt alles erger. Dan gaat het heel snel van het bloed naar de organen, en krijg je orgaanfalen. Dus drink het zeker niet”, aldus Patrick.
Laat het slachtoffer liever niet braken, omdat dat het risico op verslikken vergroot. Bij petroleumachtige stoffen mag het slachtoffer niet drinken, omdat de stof boven op het water gaat drijven en het risico op braken en aspiratie vergroot wordt.
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Het kan leiden tot milde symptomen van misselijkheid, braken en buikpijn. Grote hoeveelheden kunnen brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken. geconcentreerde oplossing**: de inname kan brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken.
Stop zo mogelijk de verdere blootstelling van het slachtoffer aan de gevaarlijke stof. Bij branderig gevoel of pijn: laat het slachtoffer de mond spoelen met water en dit vervolgens uitspugen. Bel of laat 112 bellen: Bij suf worden of bewusteloosheid.
Algemeen. Verreweg de meeste vergiftigingen worden veroorzaakt door medicijnen en huishoudelijke producten. Bij jonge kinderen is er zelfs in ca. 40% van de gevallen sprake van een medicijnvergiftiging, meestal door het innemen van vrij verkrijgbare geneesmiddelen (fluortabletten, pijnstillers) of "de pil".