Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Tot 12 à 18 maanden behoudt de thee zijn smaak, daarna kun je het nog steeds drinken ook al is de “houdbaarheid” verstreken. Je kunt de losse thee extra lang in het water laten, zodat je nog wel de beste smaak eruit haalt.
Thee wordt minder lekker
Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.
Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart. Wellicht heb je wel eens thee gekocht en ben je vergeten dat je het had staan.
Wat belangrijk is om te weten, is dat bij bepaalde producten de houdbaarheidsdatum er vooral op staat om de beste smaak en geur te garanderen. Bij thee is dit zeker het geval; op het moment dat je thee drinkt die over de houdbaarheidsdatum is, kan het zijn dat er smaak en geur verloren is gegaan.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Bewaar de losse thee om die reden op een droge plek in huis. Geuren en smaken van thee vervagen bij blootstelling aan (zon)licht. Vermijd daarom doorzichtige zakjes en potjes en leg de thee op een donkere plek. Door aanraking met lucht nemen de theebladeren makkelijker vocht en andere geuren op.
Kamille bewaren
Bewaar het gedroogde kruid bij voorkeur in afdekbare glazen potten. In de koelkast kun je verse kamille nog een dag of twee bewaren.
Kruidenthee: zonder suiker. Kruidenthee bevat geen calorieën en geen cafeïne. Kruidenthee is officieel geen thee maar een kruidenaftreksel. Het advies is niet te veel, maar bijvoorbeeld maximaal een paar koppen per dag te drinken.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor alle hergebruikers: het is niet schadelijk om je theezakjes nog een (paar) keer te gebruiken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt aan Gezondheidsnet (via Happy in Shape) dat theezakjes niet gevoelig zijn voor bacteriën.
Er staat een theefabriek in Jebel Ali, Dubai, dat 5 miljard theezakjes per jaar produceert. Wereldwijd wordt er meer dan 3 miljoen ton thee per jaar geproduceerd. Thee is na water de meest geconsumeerde drank in de wereld.
In theezakjes zit meestal 2 gram thee. Waarom wegen belangrijk is Soms zie je op theeverpakkingen staan: 1 theelepel per kopje.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Belangrijk om te weten over kamille
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Kamillethee goed voor je lever
Veel drinken helpt je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen. Drink dagelijks een kopje kamillethee en voldoende water om je lever gezond te houden.
Houd wel rekening met een iets veranderde smaak. Koffiepads kun je het beste bewaren in een afgesloten bus. Dan blijven de pads in elk geval maanden goed, al zal je na verloop van tijd dus wel wat aan smaak inboeten. Maar je kunt in elk geval nog genieten van je verse kopje Senseo.
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
“Het is belangrijk dat je het water eerst kookt en daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Bijna al het water heeft namelijk een hoge restwaarde. Door het water te koken, zakken de harde mineraalresten naar de bodem van je waterkoker, de zogenaamde kalkaanslag.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.