Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
Bloem heeft namelijk een fijnere structuur en bevat minder vezels, waardoor je dit ingrediënt het beste voor het bakken van koekjes en cake kunt gebruiken.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Waarom eigenlijk bloem en geen meel? We gebruiken in onze taarten, baksels en koekjes eerder bloem, omdat het simpelweg fijner is van structuur. Dat zie je terug in het bakresultaat. Voor een stevig brood grijp je eerder naar meel dat een robuuster resultaat oplevert.
Het vormt de basis voor talloze bakrecepten, van brood en taart tot koekjes en cake. Bloem is een onmisbaar product. Het bestaat voornamelijk uit zetmeel en gluten, die zorgen voor structuur en elasticiteit in je baksels.
Een bloem is het deel van een plant waarin de organen voor geslachtelijke voortplanting bij elkaar staan. Bloemen zijn kenmerkend voor planten die tot de bedektzadigen (Angiospermae) of bloemplanten (Anthophyta) behoren.
Kan ik bakken zonder bloem? We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
In cakemeel zit naast bloem ook extra zetmeel (meestal van maïs), bakpoeder, zout en verdikkingsmiddelen. In mijn recepten voeg ik de extra ingrediënten het liefste zelf toe, zo kan ik alle hoeveelheden zelf bepalen. Daarom gebruik ik altijd gewone (tarwe)bloem om een cake te bakken.
Zelfrijzend bakmeel bevat al bakpoeder, wat ervoor zorgt dat het deeg of beslag rijst tijdens het bakken. Bloem heeft daarentegen geen rijsmiddelen en zal dus niet van nature rijzen.
cake flour = mengsel van tarwebloem en maïzena. In Nederland niet zo te verkrijgen, maar wel prima zelf te maken of gewoon te vervangen door alleen tarwebloem. Zelf maken? Neem dan 125 gram bloem en 15 gram maïzena, even doorroeren en dan 5x zeven.
Een betere manier om cake te bewaren is om het te bedekken met plasticfolie gevolgd door aluminiumfolie . Dit sluit vocht in en voorkomt dat lucht de cake uitdroogt. Bewaar cupcakes in een luchtdichte verpakking. Vermijd het bewaren van cakes in de koelkast, zelfs als je ze goed hebt afgesloten, voor langer dan een paar dagen.
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Bloem zorgt voor de structuur in gebakken goederen . Tarwebloem bevat eiwitten die met elkaar interacteren wanneer ze met water worden gemengd, waardoor gluten worden gevormd. Het is dit elastische glutenraamwerk dat uitrekt om de uitzettende rijsgassen tijdens het rijzen te bevatten. Het eiwitgehalte van een bloem beïnvloedt de sterkte van een deeg.
Alle gebakken goederen — vooral cake — met te veel bloem worden droog, hard, kruimelig … kies zelf maar. Voor het beste resultaat, weeg je bloem (en andere ingrediënten).
Je kunt bloem niet altijd vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dit heeft te maken met de rijzende werking van het bakmeel. Als er in een recept gebruik wordt gemaakt van bloem en bakpoeder, dan kun je het wel vervangen, maar als er geen bakpoeder wordt gebruikt dan is het helaas niet mogelijk.
Bakken met patentbloem
Bakken doe je meestal met bloem, maar dan rest nog de vraag: welke soort bloem? De gewone tarwebloem uit de supermarkt is prima voor de meeste baksels, maar heb je de keuz, kies dan voor patentbloem. Met patentbloem krijg je over het algemeen een beter resultaat.
Wanneer te gebruiken: Gebruik zelfrijzend bakmeel alleen als vervanging voor baksoda in recepten die om bloem vragen . Waarom het werkt: Zelfrijzend bakmeel werkt als vervanging voor baksoda omdat het al 1 1/2 theelepel bakpoeder en 1/4 theelepel zout in elke kop bevat. Met andere woorden, het meel is al gerezen.
De gebruikelijke verhouding is 2 theelepels bakpoeder per kop.
Soms gebruik ik een combinatie van de twee soorten meel omdat het cakemeel niet stevig genoeg is om zelfstandig rechtop te staan , maar ik wil toch een beetje van die zachte textuur die het cakemeel met zich meebrengt. Je kunt zien dat ik beide soorten meel gebruik in dit recept voor Piñata Cake en in dit recept voor Birthday Cake Cookie.
– De cake voelt vettig aan. Een vettige cake is wat er gebeurt wanneer de boter niet goed door het beslag is gemengd. De meest voorkomende reden hiervoor is te koude boter. Zorg ervoor dat de boter helemaal zacht en op kamertemperatuur is wanneer je het door het beslag mengt.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Vermijd het gebruik van korrelige alternatieve meelsoorten (zoals amandel- of kokosmeel), omdat deze de textuur van uw voltooide recept kunnen veranderen. Als u geen meel hebt, zijn maizena of arrowroot eenvoudige, neutrale vervangers die een vergelijkbare verdikkingskracht bieden.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.