Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaal je altijd 21% BTW. Bovenop de BTW betaal je BMP (Belasting Personenauto's en Motrorrijwielen). De hoogte van deze belasting verschilt per auto en hangt voor personenauto's af van de CO2-uitstoot in gram per kilometer.
Als u een gebruikte auto koopt van een handelaar die de zogenoemde margeregeling toepast, of van een particulier, staat er geen btw op de factuur. U kunt dan ook geen btw aftrekken. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt.
Les 1: De btw-auto wint het van de marge-auto
En omdat de btw al is voldaan, kun je die als ondernemer niet nogmaals terugkrijgen via de fiscus. Op de factuur staat dan ook: 0% btw. Een btw-auto is, je raadde het gezien de naam al, een occasion waarover nog nooit btw is betaald.
Voor particulieren maakt het niet uit of je een marge- of btw-auto koopt. Particulieren kunnen immers alleen btw terugvorderen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld bij de export van het goed. De prijs is voor hen dan ook altijd inclusief btw, dit wordt verplicht gesteld in het Burgerlijk Wetboek, artikel 193e.
In de praktijk blijkt dat wel tegen te vallen, de meeste nieuwe auto's hebben een marge die tussen de 5 en 8% ligt. Bij kleinere auto's is die marge zelfs kleiner, bij duurdere auto's liggen meer mogelijkheden.
Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.
De btw op autokosten is maximaal aftrekbaar voor 50%, tenminste voor zover het gaat om een personenwagen, break of minibus. Zelfs al gebruikt u de auto dus 100% beroepsmatig, dan nog is de btw slechts voor 50% recupereerbaar.
Immers, zo'n auto is btw-vrij. Het grootste voordeel is dat je minder diep in je buidel hoeft te tasten en als ondernemer hoef je de btw niet meer voor te schieten aan het autobedrijf.
Ook na de wijzigingen rond de BPM blijft gelden dat er geen BTW wordt geheven over de BPM wanneer de inschrijving in het kentekenregister (en dus de afdracht van de BPM) plaatsvindt op naam en voor rekening van de koper.
Inschrijven of herinschrijven in het kentekenregister
U betaalt bpm als u een zelf geïmporteerde personenauto of motor inschrijft die jonger is dan 25 jaar. Voor een bestelauto betaalt u alleen bpm als uw bestelauto jonger is dan 5 jaar en u geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling.
Voor goederen (auto's) die door de Belastingdienst als nieuw worden aangemerkt moet altijd de Nederlandse BTW worden voldaan. Voor auto's is dit 21% over de netto aanschafprijs. Dit betaal je ongeacht of je de 19% al in het buitenland hebt betaald.
Over de aanschafprijs van nieuwe personenauto's heft de Nederlandse overheid altijd btw (21 procent) en bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen; volgens meerdere tariefschijven, elektrische auto's tot 2025 uitgesloten). Als je als particulier een auto koopt, dan betaal je beide belastingen.
Sinds 1/1/2012 dient er slechts over 50% van de maatstaf van heffing 21% BTW te worden berekend. Bij het opstellen van de verkoopfactuur raden wij u aan uw inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest en/of uw originele aankoopfactuur bij de hand te nemen.
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.
Fiscaliteit voor bedrijfswagens ongewijzigd in 2022
In de toekomst zullen alleen nog 100% emissievrije auto's fiscaal aftrekbaar zijn. Wees gerust, want voor alle auto's die je in 2022 én in de eerste helft van 2023 bestelt, verandert er nog niets.
Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%.
Een hybride of elektrische wagen voor je zaak is altijd een interessante keuze. Sinds 2020 zijn die voertuigen voor 100 procent aftrekbaar. Dat geldt trouwens ook voor elektrische fietsen.
Mag ik een bedrijfsauto privé gebruiken? Met een bedrijfsauto mag u jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet u voor dit gebruik extra kosten afdragen. Dit geldt voor u als ondernemer, maar ook voor uw werknemers.
De markt voor gebruikte auto's heeft net als die voor nieuwe modellen te maken met krapte. Er is te weinig instroom en ook de import vanuit het buitenland neemt af. Hierdoor lopen de prijzen van gebruikte auto's flink op.
In de eerste jaren heb je hogere afschrijvingskosten dan bij een gebruikte auto. Je nieuwe auto is na 5 jaar ongeveer de helft minder waard. Niet per se erg, wel iets om over na te denken. Ook goed om rekening mee te houden: verzekeraars rekenen meestal een hogere premie voor nieuwe auto's.