Voor zover bekend, hebben plantensterolen geen bijwerkingen – ze zitten immers in kleine hoeveelheden in groenten, noten, zaden en andere plantaardige producten. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat plantensterolen veilig en voordelig zijn voor de grote meerderheid van de samenleving.
Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Medicijnen kunnen uw cholesterol verlagen. Uw arts kan ze voorschrijven als u meer kenmerken tegelijk heeft die uw risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bijvoorbeeld roken, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, spierkrampen, buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.
Plantensterolen zijn natuurlijke stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in plantaardige oliën, noten, granen, fruit en groente. In veel wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het gebruik van voedingsmiddelen met plantensterolen het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Gember kan cholesterol tegengaan
Uit onderzoek is gebleken dat gember kan helpen om een te hoog cholesterolniveau te reduceren. Hiervoor kregen 85 mensen met een hoge cholesterolwaarde 45 dagen lang 3 gram gemberpoeder. Uiteindelijk was hun LDL-niveau aanzienlijk gedaald.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Werkt cholesterol verlagend
Groene thee bevat tannines die op een natuurlijke wijze uw LDL-cholesterol verlagen. Dit LDL-cholesterol staat ook wel bekend als het 'slechte cholesterol'. Ook de catechinen in groene thee hebben een positief effect, met name in de darmen.
De veiligste aanpak bij ernstige spierklachten of een sterk verhoogde creatinekinasewaarde is stoppen en overstappen op een andere statine wanneer de CK-waarde weer is genormaliseerd. Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed.
Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten. Daarnaast zorgt magnesium zelfs voor het opbouwen van de goede HDL cholesterol. Magnesium heeft een uiterst positief effect op de bloedsamenstelling.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Een zelftest is te koop bij de drogist of apotheek. Je moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen. Je krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft je een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.
Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.