Hoe werkt HTTPS? Een HTTPS-verbinding wordt beveiligd door TLS (Transport Layer Security) of SSL (Secure Sockets Layer). Dit encryptieprotocol versleutel alle communicatie tussen de server en de bezoeker. Zo kan gevoelige informatie zoals adresgegevens, bankgegevens of inloggegevens niet gestolen worden.
Wanneer een website is beveiligd met een SSL of TLS certificaat verschijnt HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) in de browser in de URL. De gegevens van het certificaat, inclusief de partij die verantwoordelijk is voor de uitgifte ervan, kunnen gecontroleerd worden door op het slotje in de browser te klikken.
HTTPS is niet de tegenhanger van HTTP, eerder zijn jongere neefje. De twee zijn in wezen hetzelfde, omdat ze beide verwijzen naar hetzelfde 'hypertext transfer protocol', dat ervoor zorgt dat webgegevens op uw scherm worden weergegeven.
SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden. SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser (via poort 443) wat de beveiligde verbinding tot stand brengt.
Betekenis HTTPS: HyperText Transfer Protocol Secur (HTTPS) is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver). Voor het gebruik van HTTPS dien je een SSL Certificaat te installeren. Dit is het veiligste protocol op het internet.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
Deze fout wordt weergegeven als je antivirussoftware gebruikt die HTTPS-bescherming of HTTPS-scannen biedt en zo verhindert dat Chrome beveiliging biedt. Schakel je antivirussoftware uit om het probleem te verhelpen.
TLS staat voor Transport Layer Security en is een verbeterde en veiligere versie van SSL. Wij noemen onze beveiligingscertificaten nog SSL omdat dit nog altijd de meestgebruikte term is.
Dit slotje krijg je op je website door een SSL certificaat op je hostingpakket te (laten) installeren/activeren en daarna http:// om te zetten naar https:// op je website. Er zijn gratis en betaalde SSL certificaten.
Waar staat HTTPS voor? HTTPS is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol Secure'. Secure is dus de aanvulling op het verouderde HTTP adres. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens van verkeer, bezoekers dus, versleuteld worden.
Om een website in HTTPS te draaien heb je een SSL certificaat nodig. Een HTTPS website wordt in de adresbalk aangeduid met een grijs slotje. Eerder was dit trouwens een groen slotje met 'Secure' ernaast. Die heeft Google aangepast omdat een website over HTTPS niet persé veilig is.
Wat is een veilige website? Een beveiligde website gebruikt een SSL-certificaat om te zorgen dat data gecodeerd is via speciale lagen van digitale beveiliging.
Als u vertrouwen voor SSL/TLS wilt inschakelen voor dat certificaat, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Info' > 'Vertrouwen van certificaten'. Schakel onder 'Schakel volledig vertrouwen in voor rootcertificaten' het vertrouwen in voor het certificaat.
Zonder SSL-certificaat wordt informatie tussen de twee computers als leesbare tekst verstuurd en kan jouw gevoelige data makkelijker in verkeerde handen vallen. Naast het groene slotje bovenin je browser kun je een SSL-verbinding ook herkennen aan de https aan het begin van de URL.
Je kunt deze test op elke browser uitvoeren, inclusief Chrome, Safari of Firefox. Ga naar https://www.ssllabs.com/ssltest. Dit is een gratis site die de TLS-versie kan vinden voor elke website die beschikbaar is op het internet. Voer het domein of het IP-adres van de website in.
Data encryptie versleuteld de gegevens voordat ze worden verstuurd. Dezelfde kwaadwillenden kunnen de data nog steeds kunnen onderscheppen, maar deze is in versleutelde vorm onleesbaar. SSL maakt via Internet verstuurde informatie onleesbaar voor derden.
Hoe lang duurt de aanvraag van een SSL-certificaat? De aanvraag van een SSL-certificaat verschilt per variant. Een domein validatie kan al binnen een uur zijn gebeurd. De aanvraag van een organisatie en EV-certificaat nemen meer tijd in beslag (doorgaans 1 tot 5 werkdagen).
De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Ook zie je een slotje in een groen balkje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website.
HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.
Indien mogelijk: zet het access point (of de draadloze router) uit, wacht 30 seconden en zet deze opnieuw aan. Zorg voor de laatste drivers en client software van uw draadloze netwerkkaart. Verwijder de software van uw draadloze netwerkkaart en installeer deze opnieuw.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.