In een parallel keuken zijn twee rechte keukens tegenover elkaar geplaatst, met een doorgang ertussen. Ideaal als je bijvoorbeeld een brede gang hebt van de woonkamer naar de eetkamer. Met deze keukenopstelling kun je de ruimte optimaal benutten en evengoed een doorloop behouden.
Functionaliteit in de parallel keuken
Het maakt het gemakkelijk om met meerdere mensen tegelijk bezig te zijn in de keuken. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de twee delen van de keuken. We adviseren daarom een onderlinge afstand van minimaal 120 cm.
Dubbelwandige keuken: De dubbelwandige keuken, oftewel de parallelle keuken, is geliefd in de horeca vanwege de optimale circulatie. Je kunt de keuken langs beide zijden verlaten. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aan te raden de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
De breedte van een kookeiland is natuurlijk afhankelijk van het aantal keukenkastjes. Wil je aan beide kanten diepe keukenkasten, dan moet het kookeiland ongeveer 130 centimeter diep zijn. Kies je voor minder diepe keukenkasten, dan is de minimale diepte 110 centimeter.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De minimale maatvoering
De minimale maatvoering voor een kookeiland is 150 x 90 cm. Daarnaast is een kookeiland op zijn minst voorzien van een kleine kookplaat van 60 cm breed of een spoelbak. Vaak worden eilanden van dit formaat ook gebruikt als werkeiland.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken.
De bovenkast in de keuken is gemiddeld 70 cm hoog. In een grotere keuken is een bovenkast van 90 cm hoog ook mogelijk. De breedte van de bovenkast in de keuken loopt vaak uiteen van minimaal 30 tot maximaal 60 cm. Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast.
Om een U keuken te kunnen plaatsen heb je een ruimte nodig van (zo'n) 240cm lang. Deze afmeting komt tot stand door samentelling van 2x60cm voor de diepte van de kastjes + 2x60cm voor het openen van de deurtjes en bewegingsruimte. Wij adviseren een tussenruimte tussen de 90 en 120cm.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
Een kookeiland biedt alle ruimte om de groenten te snijden en het vlees te marineren en zorgt daarnaast voor meer opbergruimte in de keuken. Naast dat je de ruimte goed voor het koken kan inzetten, is er genoeg ruimte over voor de kinderen om huiswerk te maken.
Voor een keuken met een schiereiland is het, ook bij de goedkopere keukenfirma's redelijk te stellen dat een budget van €6000,- een begin is. Voor volledig losstaande spoel- of kookeilanden is dat €8000,-.
De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.