Twee-eiige tweelingen hoeven – net als broertjes en zusjes – totaal niet op elkaar te lijken, en als ze toch op elkaar lijken, is dat toeval. Eeneiige tweelingen lijken meestal zoveel op elkaar dat vaak alleen de ouders de verschillen zien.
Twee-eiige tweeling
Twee-eiige tweelingkinderen hebben in de baarmoeder ieder een eigen vruchtzak en placenta (zie afbeelding 2). Twee-eiige tweelingkinderen kunnen net zo veel of weinig op elkaar lijken als de andere kinderen uit het gezin.
De baby's komen uit dezelfde eicel en zaadcel en hebben vrijwel hetzelfde DNA. Hierdoor lijken ze veel op elkaar en zijn ze altijd van hetzelfde geslacht. Daarom wordt een eeneiige tweeling ook wel een identieke tweeling genoemd.
Voor het eerst is een eeneiige tweeling ontdekt in de baarmoeder die níet hetzelfde is. Dat noemen ze een semi-identieke tweeling.
Eeneiige tweelingen zijn als twee druppels water, maar hun genen niet. Nieuw onderzoek toont aan dat ze bij de geboorte al mutaties hebben waardoor ze verschillen, en in extreme gevallen hebben ze een ander geslacht.
Vingersporen verschillen wel bij tweelingen. Ander forensisch sporenonderzoek, zoals bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, kan bij eeneiige tweelingen wel uitsluitsel geven over wie het spoor achterliet. Eeneiige tweelingen hebben immers niet dezelfde vingerafdruk.
Een jongetje en een meisje die samen een ééneiige tweeling vormen. Het kan eigenlijk niet, maar toch is het zo. Australische onderzoekers hebben een inmiddels vierjarige broertje en zusje geïdentificeerd als 'semi-identiek'. Ze zijn een mix van één eitje en twee zaadcellen.
Twee zussen in Japan zijn met hun 107-jarige leeftijd zover bekend de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama zijn deze week officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Als na de geboorte onduidelijk is of het een een- of twee-eiige tweeling betreft, kan soms het bloed van beide navelstrengen worden onderzocht op bloedgroep en resusfactor. Verschillen deze, dan is de tweeling in elk geval twee-eiig.
De kans op een eeneiige tweelingzwangerschap is ongeveer 0,5%. Sommige eeneiige tweelingen hebben ook elk hun eigen placenta en vruchtzak (en zijn dus dichoriaal). De meeste eeneiige tweelingen (70%) delen echter samen één placenta, maar zitten wel elk in een eigen vruchtzak.
Het is dan ook niet zo dat een-eiige tweelingen ook qua karakter of zelfs qua unieke hersenpatronen precies op elkaar lijken, horen we aan het eind van het filmpje. “Het is belangrijk om te vertellen dat eeneiige tweelingen niet identiek zijn in alle gebieden in hun brein. Geen mens is hetzelfde.
Zygositeit vierlingen
Een eeneiige vierling ontstaat wanneer 1 bevruchte eicel zich 3 keer splitst. Dit wordt monozygote genoemd. Ze delen (vrijwel) hetzelfde DNA, zijn dus van hetzelfde geslacht en hebben sterke uiterlijke overeenkomsten.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
De vruchtjes uit een twee-eiige tweeling hebben elk een eigen placenta en een eigen vruchtzak. In sommige gevallen groeien de placenta's aan elkaar en ontstaat er één grote moederkoek. Deze levert voedingstoffen voor alle baby's en voert de afvalstoffen van alle baby's af.
Bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een drie-eiige meerling. Een drieling kan bijvoorbeeld ook bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel, maar drielingen zijn meestal drie-eiig.
Zowel de vader als de moeder kan zo´n gen door geven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt 50% van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een tweeling.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Bent u zwanger van een tweeling of een meerling? Dan heeft u recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. U bepaalt zelf de eerste dag van uw zwangerschapsverlof tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode heet de flexibiliseringsperiode.
'. Als beide tweelingen (moeder/tante en mijn dochters) een andere positie hadden aangenomen in de buik of met een keizersnede ter wereld waren gebracht, was het ook andersom geweest. Dan waren de 'kleine zussen' de eerstgeborenen en daarmee dus de 'oudsten'.
Bij een twee-eiïge tweeling worden twee eicellen bevrucht door twee zaadcellen. De twee kinderen hebben dan niet hetzelfde erfelijk materiaal (DNA), omdat elke zaadcel of eicel een andere combinatie van erfelijk materiaal (DNA) bij zich heeft.
Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Hoe komt het dat tweelingen vaker eerder geboren worden? De bevalling begint vanzelf eerder. Dit komt doordat de baarmoeder meer uitrekt doordat er 2 baby's inzitten. Hierdoor kun je eerder weeën krijgen.
Eeneiige tweelingen (monozygote)
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Zelfs een genetisch identieke tweeling heeft verschillende vingerafdrukken. Dit fijne patroon ontstaat namelijk in de baarmoeder op geheel willekeurige wijze. Zelfs eeneiige tweelingen, die 100 procent identieke genen hebben, hebben niet dezelfde vingerafdrukken.