De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt. Deze regeling heeft de volgende voordelen: U kunt een Ziektewet-uitkering krijgen voor uw werknemer als hij ziek wordt. U hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet.
De no-riskpolis geldt voor werknemers met een handicap of ziekte. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een werknemer met een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering of aan de situatie waarin een WIA-uitkering per einde wachttijd is afgewezen. Per situatie gelden wel (vaak) andere voorwaarden.
De no-riskpolis geldt in sommige gevallen voor 5 jaar: wij betalen een Ziektewet-uitkering als de werknemer ziek wordt binnen 5 jaar vanaf de start van zijn dienstverband, of vanaf de toekenning van een WIA-uitkering. In bijzondere situaties kan uw werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar aanvragen.
Als een werkgever een arbeidsongeschikte werknemer of een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt en de werknemer tijdens dat nieuwe dienstverband opnieuw uitvalt wegens ziekte, komt de no-riskpolis in beeld. De no-riskpolis houdt kortgezegd in dat UWV in die gevallen ziekengeld uitkeert.
Werkgevers kunnen gebruikmaken van de no-riskpolis van UWV voor de doelgroep van de banenafspraak én voor mensen in (nieuw) beschut werk . Een zieke werknemer uit de doelgroep krijgt – ongeacht de oorzaak van de ziekte – een Ziektewet-uitkering van UWV. De werkgever mag deze met het loon verrekenen.
Ik ben ziek en heb een werkgever
Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.
Doelgroep van de banenafspraak
(Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV; Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening); Wajongers met arbeidsvermogen.
U hoeft de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u op het formulier aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. Wij beoordelen dan of hij op basis van de voorwaarden van de no-riskpolis een Ziektewet-uitkering krijgt.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Het UWV werkgeversportaal is de plek waar u alles regelt rondom werknemersverzekeringen. Brieven over de NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Veilig online vragen stellen via Uw berichten. Snel en makkelijk uw werknemer ziek of beter melden.
In het doelgroepregister staan mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben vaak moeite een baan te vinden. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat zij extra banen gaan maken voor mensen met een ziekte of handicap.
Antwoord. Medewerkers die zijn opgenomen in het doelgroepregister banenafspraak, kunnen in principe tot de AOW-leeftijd in dit doelgroepregister blijven staan en mee blijven tellen voor de banenafspraak en bijbehorende ondersteuning.
De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. De maximale vergoeding is 70% van het minimumloon. Ook kan de gemeente voor maximaal de eerste zes maanden een loonkostensubsidie van 50% van het minimumloon inzetten, om mensen snel te kunnen plaatsen. Dit gebeurt in overleg met werkgever.
De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt.
Een WIA-uitkering is een tijdelijk vangnet bij verlies van inkomen als je wegens langdurige ziekte niet of niet meer volledig kunt werken. WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Tot 2006 stond de voorgaande versie van deze wet bekend als de WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering).
Loondispensatie is bedoeld voor werknemers met een Wajong-uitkering. Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon aan een werknemer omdat hij minder aankan dan de andere werknemers. Voorwaarde is dat de werknemer een Wajong-uitkering heeft. De loondispensatie kan een half jaar tot 5 jaar duren.
Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen. Of als u na de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling geen recht meer heeft op een Ziektewet-uitkering.
Sinds 1 januari 2015 kunnen er geen mensen meer instromen in de WSW. Het is daarom niet meer mogelijk om een WSW-indicatie aan te vragen. U kunt misschien wel hulp bij studie of werk krijgen van de organisatie waarvan u uw uitkering krijgt (gemeente of UWV).
Voorwaarden voorziening
Om een voorziening voor werk te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld een ziekte of handicap die u belemmert bij uw werk. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd.
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.
Zijn er geen redenen om u in het doelgroepregister te laten staan? En wilt u zich laten uitschrijven? Gebruik dan het formulier 'Aanvraag uitschrijven doelgroepregister' op Mijn UWV. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
De loonkostensubsidie is maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Loonkostensubsidie heeft geen einddatum. Gemeenten verstrekken deze zolang de dienstbetrekking duurt en de werknemer aan de voorwaarden voldoet. De plannen van het kabinet om de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie gaan niet door.