Door de mechanische, ritmische schokken van de darmen tijdens het lopen kunnen er tijdens inpspanning microbloedingen ontstaan in de darm. Hierdoor geraakt de darmwand beschadigd en kunnen ongemakken zoals winderigheid of diarree (ook wel de runner's trots genoemd) ontstaan.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Klachten tijdens sporten
Zo'n 30-50% van de duursporters geeft aan zulke klachten namelijk wel eens te ervaren tijdens het sporten. De meest voorkomende klachten tijdens sport zijn: Brandend maagzuur. Diarree of plotselinge aandrang.
Hardlopers hebben opvallend vaker last van buikklachten dan andere sporters. Pijn in de buikstreek kan behalve door aandoeningen van de inwendige organen ook door 'blessures' van de buikwand worden veroorzaakt. Een verrekking of scheuring van de buikspieren komt met enige regelmaat als blessure voor.
Lichaamsbeweging stimuleert de knijpen duwbeweging van de darm, die nodig is voor een goede spijsvertering. Als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. De ontlasting verplaatst zich dan minder makkelijk door de darm en dit kan leiden tot verstopping. Beweging kan dus verstopping tegengaan.
Als je meer in beweging komt, kan je spijsverteringskanaal een boost krijgen. Sporten kan daarnaast de spiercontracties in je dikke darm vergroten, waardoor je ontlasting sneller uit je lichaam wordt gebonjourd.
Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood) Drink 2 liter per dag: vooral water en thee. Beweeg veel: wandelen, fietsen, sporten.
Als de klachten ernstig zijn, kunt u de laatste halve liter vervangen door 1 liter isotone sportdrank of ORS. Isotone sportdrank en ORS worden in het bloed beter opgenomen dan water of andere drank. Voorbeelden zijn Aquarius, AA drink iso, AH sportdrank isotoon, groente en tomatensap. Let op dat u isotone drank neemt.
Het is belangrijk om ongeveer 2 uur voordat je gaat hardlopen geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed.
Maatregelen voor urineverlies bij hardlopen
Loop niet te hard en zorg dat u niet te moe wordt. Zorg dat u tevoren de blaas goed heeft leeggemaakt. Drink vlak voor het lopen niet teveel, in het algemeen is het niet verstandig voor het lichaam om minder te gaan drinken bij urineverlies, maar doe het dan op andere ...
Vocht koelt af
Daarin blijft vocht achter en bij koude ga je dat voelen. Je kunt ook te veel lagen kleding aan hebben, of een te dik jack dat slecht ademt. Zo kan al het ontstane transpiratievocht ook niet goed verdampen. Dan is het je huid die het vocht gaat voelen en vooral bij wind koelt het vocht af en is het raak.
Door het harde zweten en ademen, verlies je bij een intensieve training veel water. Het gevolg is dat je gedehydreerd kunt raken - met spierzwakte, duizeligheid en hoofdpijn als gevolg.
Het hart wordt sterker; het pompt meer bloed rond tijdens een hartslag. Dit zorgt ervoor dat de hartslag in rust naar beneden gaat. Het lichaam verbetert zich in het opnemen van zuurstof en brandstof, zodat dit sneller naar de spieren gaat. Ook verbetert de circulatie van het bloed naar de spieren.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Bij het buikwandpijnsyndroom of ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome ) ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn kan variëren van een milde vorm die af en toe aanwezig is tot extreme, onhoudbare pijn.
Een buikkramp is een pijnlijke samentrekking van de buik die opkomt en weer weggaat. Je kan het vergelijken met hevige steken in de buikstreek. Buikkrampen kunnen voorkomen op elke plaats in het maag- en darmstelsel, soms is het je maag die samentrekt, soms de darmen, soms allebei om de beurt.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Er bestaat geen definitie voor een gezonde stoelgang. Dit verschilt namelijk per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Wandelen verbetert je spijsvertering
Bewegen verbetert de spijsvertering en is dus goed voor je darmen. Jij én je darmen komen namelijk in beweging, wat de vertering van het eten stimuleert. Zo voorkom je verstoppingen. Daarnaast werkt wandelen ontspannend, wat ook goed is voor je darmen.
Ongeveer 30-50 procent van de duursporters heeft wel eens last van maagdarmklachten tijdens het sporten. De invloed van langere afstanden fietsen op het darmkanaal is volgens gastro-enteroloog Robert-Jan Brummer in één woord te vatten: slecht.