Een groot deel van de vers vleesproducten die op dit moment in de winkel liggen, zijn inmiddels voorzien van een Aldi Transparantie Code (ATC). Door deze QR-code te scannen met een smartphone krijgt de klant informatie over de leverancier, plaats van herkomst en plaats van verwerking van het vlees.
Discounter Aldi heeft een groot deel van zijn vers-vleesproducten voorzien van de zogeheten Aldi Transparantie Code (ATC). Daarmee kunnen consumenten zien waar het vlees vandaan komt.
Het EG-erkenningsnummer is een code die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong (bijvoorbeeld zuivel- en vleesproducten).
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
Vers betekent gewoon dat vlees niet meer bevroren is en niet ouder dan 3 jaar!” Goedkoop actie vlees zit veelal aan de uiterste bewaartijd van 3 jaar en komt meestal uit de grootschalige vleesindustrie.
De reden, waarom veel toko's hun groente en fruit goedkoper kunnen aanbieden is vanwege de lagere inkoopkosten, en er kan groter worden ingekocht omdat de verkoopcijfers altijd hoger liggen dan in Nederlandse supermarkten en groentespeciaalzaken.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
In de supermarkt zien de groente en fruit er meestal piekfijn uit. Zonder lelijke plekken of misvormingen, zoals de consument het graag ziet. Het etiket zegt bijna altijd: klasse I.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Nederlandse boeren exporteren veel.
Vlees van aanbiedingen bleek soms bijna 3 jaar oud te zijn, de uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht. Er is veel onderzoek gedaan. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
Laat nog 5 à 10 minuten rusten vooraleer je de lende serveert. Zo behoud je alle sappen. Bak de steak maar één keer aan elke kant. De ideale pan om je steak te bakken is een pan uit gietijzer.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.
Gemalen varkensgehakt van Belgische oorsprong met peterselie en kruiden: de ideale basis voor je gerechten. Kwaliteitsvlees van Belgische varkens, kruiden en ei. Meer heeft dit topvlees niet nodig.
Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.
De plaats van herkomst is de plaats waarvan het levensmiddel afkomstig is volgens de aanduiding op het etiket. De plaats van herkomst is niet hetzelfde als het land van oorsprong.
Met herkomst wordt bedoeld de positie die het goed inneemt ten opzichte van het douanerecht. We noemen dat ook de status van een goed. Met oorsprong wordt aangegeven waar een product gemaakt (geproduceerd) is. Het kan echter ook zo zijn dat een product in meer landen gemaakt is.
In Verordening (EU) nr. 952/2013 staat in artikel 60 het volgende over het land of gebied van oorsprong: het land of gebied waar goederen geheel zijn verkregen.
Het oer-Hollandse weiderundvlees bij Jumbo is afkomstig van veehouders die zich hebben toegelegd op weidegang. Robotmelker Hans van Middelaar uit het Brabantse Sterksel is een van de veehouders die weiderund aan Jumbo gaat leveren.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Foodwatch deelde op Facebook een foto van een koelvak van Albert Heijn met onder andere broccoli uit Kenia en boontjes uit Marokko en noemde het 'het-duurzaamheid-kan-ons-niet-bommen-schap'. Maar het is niet alleen Albert Heijn die groenten uit Afrika of Latijns-Amerika haalt.
Vanaf eind 2021 hebben al onze kipvleeswaren minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2023 geldt dit voor al onze verse kip. Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Een Turkse slager zit meestal in een Turkse supermarkt en die hebben dan ook een groente- en fruitafdeling met lage prijzen. Het is een goed idee om niet alleen vlees te halen, maar ook meteen andere boodschappen.