Siergrassen. Siergrassen, bijvoorbeeld vedergras (Stipa), zijn dé perfecte planten voor arme zandgrond. Ze hebben weinig water nodig, maar vooral veel zon. Knip ze wel regelmatig bij, want ze zaaien zich snel uit.
Planten die van warmte en droogte houden zijn bijvoorbeeld Acanthus, palmlelie (Yucca), kogeldistel (Echinops), passiebloem (Passiflora) en ezelsoor (Stachys). Van deze planten kun je een kleurige mediterrane border maken.
Zeker als de zon erop schijnt, tijdens een warme en droge zomer, is zandgrond erg slecht voor je planten. Het droogt soms zo snel op dat je gieters kan blijven vullen. Ook voedingsstoffen spoelen snel uit, doordat zandgrond zo doorlaatbaar is. Zandgrond is dan ook niet voedzaam, of zelfs heel arm.
Ja, de bosgrond is uw eigendom dus u mag er in principe kamperen.Echter is commercieel gebruik niet toegestaan, u mag bijvoorbeeld dus niet zomaar een eigen camping beginnen of grote activiteiten organiseren in uw eigen bos. Het verschilt per gemeente hoe er wordt omgegaan met kamperen op uw eigen (bos)grond.
Je houdt van het bos met zijn mooie flora en fauna. Je zoekt een bezit dat geen zware verplichtingen meebrengt (tijd, aandacht en onderhoud). Je wilt een hobby die geen grote kosten met zich meebrengt en bij verkoop minimaal dezelfde (en waarschijnlijk een hogere) prijs opbrengt.
Let op sommige struiken en planten zijn alleen geschikt voor aan de buitenrand van uw groenstrook, dit worden ook wel bosrandplanten genoemd.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Als het bos eenmaal groeit en robuust is beheer nog maar beperkt nodig. Deze kosten bedragen samen zo'n 30.000 euro. Dat brengt de gemiddelde kosten voor een bos op 100.000 euro per hectare (10.000 m2). Dat is dus 10 euro voor 1m2 (1 vierkante meter).
Nee, in bossen mag niet worden gebouwd, tenzij er een bouwtitel op het bos is gevestigd.
Zo was de prijs van bosgrond in de periode 2012-2022, gemiddeld 17.800 euro per hectare. Natuurlijk grasland (dat is grasland waarop ook agrarisch medegebruik mogelijk is) 35.300 euro per hectare.
In principe ben je eigenaar van je eigen stukje bos en mag je dus kamperen in je eigen bos. Commercieel gebruik is doorgaans niet toegestaan. Dus een camping mag je niet zomaar beginnen. Ook mag je meestal niet zomaar een grote activiteit organiseren in je eigen bos.
Op je eigen, private bosgrond doe je natuurlijk wat je wilt. Daar mag je dus kamperen, fietsen, dieren uitzetten (zolang ze op de witte lijst staan of als je een vergunning hebt), kanoën, pingpongen, bobsleeën en alles wat buiten dat bos ook wettelijk mag.
Zand is lichte grond en makkelijk bewerkbaar. Het nadeel is dat water er snel doorheen zakt. Pure zandgrond droogt daardoor vrij snel uit en mest en andere voedingsstoffen spoelen mee uit naar het grondwater. Werk er in voor- en najaar flinke hoeveelheden organische compost doorheen en breng een mulchlaag aan.
Wat is arme grond? We spreken over arme grond bij een bodem die niet voldoende voedingsstoffen en organismen bevat om planten optimaal te doen groeien.
Een vruchtbare bodem levert voldoende voedingsstoffen, heeft een goede pH en een goed organische stofgehalte, waardoor een goede ontwikkeling van het gewas mogelijk is. Voor de beschikbaarheid van nutriënten voor gewassen zijn zowel de directe beschikbaarheid als de nalevering vanuit de bodem belangrijk.