En kraakbeen blijft groeien, in tegenstelling tot bot, dat normaal gesproken stopt met groeien in de puberteit. Anderen denken dat het oor niet meer groeit, maar dat door het ouder worden en verschillende andere factoren de oorlel uitzakt en daardoor dus groter wordt.
Klopt dat echt? 'Je oren en neus groeien je hele leven lang. ' Zo luidt een wijdverbreide mythe, maar volgens de medische literatuur is er geen bewijs voor dit idee. Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien.
Een menselijk oor kan jaarlijks 0,22 millimeter groeien. Oudere mensen hebben daarom vaak grotere oren. Boosdoener: het kraakbeen. Dit verbindende weefsel met zijn elastische eigenschappen houdt de oorschelp flexibel.
Een oor groeit door, vooral in de lengte. Zo waren de oren van 60-jarige mannen gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder dan de oren van hun “kleinzoons” van 21. Vrouwen-oren groeien over hetzelfde tijdsbestek 8 millimeter in de lengte en 1,9 in de breedte.
Het is belangrijk om te weten dat een neuscorrectie pas kan worden uitgevoerd wanneer de neus is uitgegroeid. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 17-18 jaar.
En kraakbeen blijft groeien, in tegenstelling tot bot, dat normaal gesproken stopt met groeien in de puberteit. Anderen denken dat het oor niet meer groeit, maar dat door het ouder worden en verschillende andere factoren de oorlel uitzakt en daardoor dus groter wordt.
Sommige weefsels in ons lichaam blijven doorgroeien omdat de cellen waaruit ze zijn opgebouwd een korte levensduur hebben en dus voortdurend moeten vervangen worden door nieuwe cellen. Een goed voorbeeld hiervan is de opperhuid (epidermis) waarvan de cellen een levensduur hebben van ongeveer twee weken.
Kans is groot dat naarmate je ouder wordt, je je lengtegegevens in je paspoort moet bijstellen. Naar beneden welteverstaan. Boosdoeners zijn je ruggenwervels. Of, om preciezer te zijn, je tussenwervelschijven.
Wanneer zijn je voeten uitgegroeid? De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo'n zestien jaar oud zijn.
Als je ouder wordt, gaat de huid immers verdunnen, verslappen en doorhangen. Bovendien weten we dat de spiertjes in de neusvleugels op latere leeftijd atrofiëren, en dat ook het bot van de bovenkaak — waaraan onze bovenlip en neus vasthangen — dunner wordt.
Een bloemkooloor treedt vaak op na beschadiging, herhaalde verwonding of door beknelling, zoals bij boksers of rugbyspelers. Het wordt daarom ook wel gezien als een sportblessure. Door herhaalde klappen op het oor kan een interne bloeding optreden. Als deze niet wordt behandeld kan een bloemkooloor ontstaan.
"Al op driejarige leeftijd is onze oorschelp voor ongeveer 85 procent uitgegroeid. De oorschelp stopt met groeien als meisjes ongeveer zeven en jongens ongeveer acht jaar oud zijn", vertelt Frans Gordts, diensthoofd keel, neus en oren van het UZ Brussel.
Microtie, ook wel klein oor genoemd, is een aangeboren afwijking. Het oor is kleiner, smaller, gevouwen of afwezig. Microtie komt ongeveer bij 1 op de 10.000 kinderen voor. Meestal (in ongeveer 90% van de gevallen) is dit aan één oor (unilateraal), maar soms zijn beide oren (bilateraal) aangedaan.
Om nagels en haren te laten groeien, heb je zuurstof nodig. De toevoer daarvan valt stil na de dood: je hart pompt geen bloed meer door je lijf. Dat bloed vervoerde trouwens niet alleen broodnodige zuurstof, maar ook glucose die de cellen nodig hebben om zich te kunnen delen. Ze kunnen dus echt niet meer groeien.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
Meisjes hebben vanaf hun twaalfde hun eindspurt en krijgen dan gemiddeld maat 39. Jongens hebben dan maat 41,5. Zij krijgen met 13/14 jaar hun groeispurt en dan groeien de voeten ook nog even door."
De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Organen gaan trager werken. Het herstellend vermogen neemt af. De hormoonproductie vermindert. Het reactievermogen neemt af.
“Handen, voeten, neus, oren en onderkaak beginnen weer te groeien. Bot kan vergroeien en tot pijn en gewrichtsklachten leiden. Die ongewilde groei kan zich ook uitstrekken naar andere organen, zoals het hart, waardoor hartproblemen kunnen ontstaan.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.