Maak het zo concreet en duidelijk mogelijk. Bijvoorbeeld: “Ik wil niet meer dat je zoveel gokt dat je je verplichtingen niet na kunt komen.” Of: “Ik wil dat je hulp gaat zoeken om te minderen met gokken.” Vraag wat jouw naaste hiervan vindt.
Hulpverlening bij gokproblemen. Als je iets wil veranderen aan je gokproblemen - stoppen of minderen - kan je hierbij hulp krijgen. In eerste instantie kan je steeds anoniem 24/7 terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777), bij De Druglijn of door contact op te nemen met je huisarts.
Ga niet in discussie. Ontkenning, manipulatie en oneerlijkheid zijn symptomen van verslaving. Probeer vanuit empathie en begrip te praten in plaats van uit boosheid en frustratie.Houd feiten en emotie goed gescheiden en wees vooral eerlijk.
voortdurend denken aan gokken. liegen over het gokken of over geld. geen controle over het gokken: niet aan eigen regels en voornemens houden. mislukte pogingen om te stoppen met gokken.
Een gokverslaving kun je niet genezen met alleen maar medicatie. Er is helaas geen wonderpil op de markt om van je verslaving af te komen.
Erkenning is belangrijk om je gokverslaving te overwinnen. Daarnaast is hulp inschakelen belangrijk om op de juiste manier om te leren gaan met je gokprobleem. Op eigen houtje stoppen is lastig, zeker op momenten waarop het even niet zo goed gaat.
Uw huisarts kan u verwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. De hulp wordt meestal op afspraak geboden (ambulante behandeling). Soms is een tijdelijke opname in een verslavingskliniek beter. Dat duurt meestal enkele weken.
Vele klinieken hebben mogelijkheden om vragen te stellen. Hier kun je terecht voor al je vragen in de omgang met de verslaafde. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving. Zoek de juiste hulp en blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees duidelijk en bepaal je eigen grenzen.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over. Klachten zoals: prikkelbaarheid, vermoeidheid, spanning en somberheid kunnen wat langer duren.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.
Stel grenzen en wees concreet
De verslaving heeft hem of haar zo in haar macht dat hij of zij de nadelen van het gebruik niet inziet. Om jouw dierbare toch te kunnen helpen is het belangrijk dat je grenzen stelt aan zijn of haar gedrag en je daar ook aan houdt.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
Bij een verslaving heb je geen controle meer over het gebruik van middelen of over bepaald gedrag. Je wil bijvoorbeeld stoppen met gebruiken, maar dat lukt steeds maar niet. Je kunt verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drugs, maar bijvoorbeeld ook aan gedrag zoals gokken of gamen.
Je bent verslaafd als je de drang om te gebruiken niet meer kan weerstaan en steeds vaker en meer moet gaan gebruiken om hetzelfde effect te krijgen of als je middelen moet gebruiken om je niet beroerd te voelen.
Als u verslaafd bent, heeft u een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Wie heel erg verslaafd is, is een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan. Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt.
De persoon in kwestie kan zonder enige verplichting een gratis adviesgesprek aanvragen. Daarna kan iemand altijd besluiten of ons aanbod en advies wordt opgevolgd. De Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter.
Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd; aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel. Lees hier meer informatie over verschillende soorten drugs.
Omdat uw zoon volwassen is, kunt u niet méér doen dan wat u al doet: actief het contact onderhouden, ook als hij dat niet lijkt te waarderen. Tegen andere moeders zou ik zeggen: het wordt tijd dat u ophoudt zijn was te doen, maar in uw geval is wassen en koken een goede manier om in contact te blijven.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Je kunt bij VNN terecht voor het aanpakken van jouw gokverslaving. In een behandeling voor gokverslaving leren we je omgaan met de fysieke en mentale gevolgen van het gokken.
Aanmelden voor een gokstop kan op de website van het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). De gokstop geldt voor online goksites, speelautomatenhallen en casino's met een Nederlandse vergunning. De gokstop duurt altijd minstens 6 maanden.