Zijn de uitsparingen in de muur klaar, dan kunt u de installatiebuis (gele elektrabuis) aanleggen. De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen.
Gewoon tegen de pvc buis houden en dan er in slaan. Gewone spijkers die sla je zo krom. Desnoods hou je ze met een tangetje vast om te voorkomen dat je op je vingers slaat. Eventueel kun je daarbij 'bovenmuurse' pvc buis beugeltjes gebruiken maar het geheel mag uiteraard niet uitsteken boven de sleuf.
Is de kust veilig, frees dan een sleuf van ongeveer 5 cm diep in de muur (afhankelijk van de weg te werken kabels), het plafond of de vloer waar u de kabels in wegwerken wilt. Dit kunt u doen met een frees die u huurt of koopt bij de bouwmarkt. Zorg voor goede afzuiging in verband met stofoverlast.
In een flexbuis (flexibele buis) mogen minder draden worden getrokken dan in een gladde (normale) buis. Ook maakt het uit of je een 16mm (5/8) buis gebruikt of een 19mm (3/4) buis gebruikt. 4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Om de klus uit te voeren heb je in ieder geval het volgende materiaal nodig namelijk: Elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4) Flexibele elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften.
In flexibele pijp mag je maar maximaal 4 draden trekken. Dat is dus één van de nadelen van flexibele pijp. Verder is het beter dat je de leiding vervangt door een gewone buis ipv een flexibele.
LET OP: Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding. Zet niet teveel kracht op de trekveer. Werk zorgvuldig en neem de tijd.
Het is duidelijk dat je met iemand hebt gesproken die geen verstand van zaken heeft Fabian. Bij 4mm2 mogen er maximaal 3 draden in een 3/4buis (19mm), 2,5mm2 mogen het er 5 zijn. Dat zijn de regels volgens nen1010.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Voor het frezen of slijpen van sleuven en leidingen wordt gebruik gemaakt van een muurfrees. Deze bestaat uit twee slijpschuiven. Met het gereedschap kan een strook in een muur gehakt worden, waardoor groeven met een zelf te bepalen diepte gecreëerd worden.
Een buisleiding moet 2cm diep ingefraisd worden.
Als je sleuven in de wand hebt voor het wegwerken van electra, waterleidingen of afvoerleidingen dan kan je deze dichtsmeren met gips. Gips is een makkelijk te verwerken product en eenvoudig aan te maken en zelf aan te brengen. Het is wel een relatief zacht product en zal krimpen.
Slagvast PVC
Aan deze PVC is een hoeveelheid nagechloreerd polyetheen toegevoegd, waardoor het materiaal ten eerste stoot- en slagvast en ten tweede UV-bestendig is geworden. Verder zijn de eigenschappen van het materiaal nagenoeg gelijk aan die van Hard PVC, echter met een temperatuurbestendigheid van -30oC.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Om kabels door de muur te trekken kunt u gebruik maken van een trekveer. Een trekveer is verkrijgbaar in nylon en metaal. De nylon versie beweegt soms iets soepeler, maar met een metalen trekveer kunt u nog hulpmiddelen aanschaffen om meer kans te maken op succes bij het trekken van de kabels.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.