Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
In 100 gram naturel chips zit 1,275 mg kalium – in verhouding ongeveer net zoveel als in een kleine banaan! Kalium is een mineraal dat goed is voor je bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Eigenlijk eet je gewoon een grote hap vet met zout. Mindful eten helpt je om je bewust te worden van de smaak en hoe lekker je chips daadwerkelijk vindt. Hierdoor kun je je bewust worden dat chips eten een verslaving is die je niet eens lekker vindt. Hierdoor kun je de chips ook eenvoudiger laten staan.
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Noten bevatten voornamelijk onverzadigde vetten, vezels en vitamines. Een voedingspatroon met meer vetten en eiwitten en minder koolhydraten werkt verzadigend. Van een handje noten krijg je sneller een 'vol' gevoel dan wanneer je chips eet.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag.
Een gezond alternatief voor chips is bijvoorbeeld een bakje met radijsjes; deze knapperige groente heeft een sterke smaak en is zeer geschikt om 's avonds van te genieten. Andere snacks zijn bijvoorbeeld de diverse snacktomaatjes die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, of de recentere snackkomkommers of snackpaprika's.
Calorieën: 312 kcal in pinda's en 271 kcal in naturel chips. Vezels: 3,4 gram in pinda's en 2 gram in naturel chips. Koolhydraten: 7,1 gram in pinda's en 26,7 in chips. Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips.
In tortillachips zitten wel wat gezonde voedingsstoffen. Zo zit er bijvoorbeeld veel natrium in, wat kan helpen met je vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast zit er ook fosfaat in. Dit is een soort mineraal die stevigheid geeft aan je botten en tanden.
Conclusie. In Pringles zit inderdaad het stofje acrylamide. Deze stof ontstaat namelijk wanneer je zetmeelrijke producten als aardappelen bakt, wat nu eenmaal noodzakelijk is als je chips wilt maken. Ook andere merken chips, frietjes, koekjes en koffie bevatten acrylamide.
Pringles bevat schadelijke Acrylamide
Deze verbinding is zeer kankerverwekkend en ontstaat op het moment dat de chips worden onderworpen aan zeer intense temperaturen zoals tijdens het frituurproces waardoor de chips hun geel/bruine droge kleur krijgen.
Ingrediënten: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, maïs), rijstbloem, TARWEZETMEEL, maïsmeel, emulgator (E471), maltodextrine, zout, gistextract, gistpoeder, kleurstof (annatto).
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Professor Derek Denton, een vooraanstaande autoriteit op het gebied van zout, heeft ontdekt dat zout op veel gebieden dezelfde verslavende invloed heeft op de hersenen als sigaretten of opium.