Begin rond april met zaaien en stop de augurk zaadjes ongeveer 1 cm diep in de bodem. Verspeen de augurk plantjes rond half mei en span een touw ter ondersteuning. Hanteer na het verspenen een plantafstand van 200 x 100 cm. Begin direct met oogsten zodra de augurken rijp zijn (juni, juli)
De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer. De teelt vindt vlakvelds of aan draad plaats. Vroeger was kruisbestuiving nodig, maar tegenwoordig zijn er ook augurkenrassen die zonder bestuiving vruchtzetten.
Augurken zijn eenjarige planten en hebben een ondiep maar wijd uitgestrekt wortelstelsel. De planten houden van warm weer en groeien dus het beste op een warm en goed beschut plekje. Bovengronds worden stengels gevormd die tot wel 3 meter lang kunnen worden. De stengels hebben een wat vierkante vorm.
Augurken groeien op zowel zand-, leem- en kleigrond maar willen wel graag een vochtvasthoudende en toch doorlatende grond. Hier staan ze in een verhoogde bak prima: niet te nat, lekker warm, luchtige grond.
Zaai augurken niet te vroeg; ze kunnen geen vorst verdragen en daarom zaai je ze tussen half april en eind mei voor. De oogst valt (afhankelijk van het moment van zaaien en de kwaliteit van de zomer) tussen half juli en half september.
Wil je stekjes van je Delosperma maken? Snijdt dan met een schoon mes een blad af op de plek waar het blad aan de stengel zit. Plant het blad in een nieuwe pot en houdt met een plantenspuit de grond steeds wat vochtig. Geef het stekje weer normaal water zodra het goed begint te groeien.
Hoewel de plant er misschien lekker sappig uitziet door zijn augurken-look, is deze plant niet eetbaar. Wanneer er toch een hapje van wordt gegeten, zal er niets ernstigs gebeuren. Deze plant is namelijk niet giftig.
Augurken kan je vanaf april in de koude bak zaaien, of vanaf medio mei in de volle grond, waarbij je circa 30cm tussen de zaden houdt en 1,50 meter tussen de verschillende rijen. Er wordt wel eens gesuggereerd dat augurken slecht kiemen en om dit tegen te gaan zou je de zaden 14 uur in lauwwarm water te weken.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst.
Je zaait komkommer binnenshuis voor. Ze kunnen namelijk niet tegen kou, maar ook omdat bijvoorbeeld muizen de zaden erg lekker vinden. Bovendien kunnen komkommerzaden ook heel slecht tegen natte grond (de zaden kunnen dan makkelijk rotten voor ze kiemen). De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken.
Augurken groeien net als komkommers aan slingerachtige planten. Ze worden geteeld in heel Europa, in de koudere streken vaak onder glas. Verse augurken zijn er van mei tot en met september. Ingemaakte augurken zijn er het hele jaar door.
Voldoende water drinken voor, na en tijdens het sporten is daarom van belang, maar het vocht uit een pot augurken zou voedingswetenschapper Liesbeth Smit niet aanraden. “Het sap bevat water, suiker, azijn, zout. Dit drinken is op geen enkele manier gezond.
Augurken kun je oogsten vanaf half juli tot half september. Eén plant maakt veel vruchten, ongeveer 20 stuks. Na het oogsten adviseren we om te wachten totdat je ongeveer vijf vruchten hebt, zodat je ze daarna kunt inmaken in zuur en kruiden. In de tussentijd kun je de augurken circa 5 dagen in de koelkast bewaren.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Mini komkommer kan in een pot gekweekt worden. Belangrijk is dat gekozen wordt voor een pot die voldoende ruimte biedt voor de wortels. Een pot of bak die minimaal 40 cm diep en 40 cm in doorsnee is biedt de plant voldoende ruimte om te groeien. De zaden kunnen direct in de pot gezaaid worden.
inderdaad, een mannelijke bloem heeft geen vruchtbeginsel, een vrouwelijke heeft een piepklein vruchtje en eindigt met de bloem en daaruit groeit de augurk, als die bloem stuifmeel krijgt van een mannelijke bloem gaat die zaad vormen en krijg je een bittere smaak.
Alhoewel de augurk klimranken bezit, is het geen echte klimplant; de stengeltoppen groeien telkens weer horizontaal.
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Coleus (siernetel): Giftig voor katten, honden en paarden. klinische vergiftigingsverschijnselen zijn braken, diarree (soms bloederig), depressie en anorexia. Cyclamen: Giftig voor zowel katten als honden.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.