Het bedrijf werd opgericht in 1929 als klein oliehandeltje in Zaandijk en is met de derde generatie de grootste mayonaisefabrikant van Nederland. Het product is vernoemd naar de Zaanstreek.
Mayon(n)aise
Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine.
De producent achter de Zaanse Mayonaise is Van Wijngaarden BV. In 1929 is het bedrijf opgericht en begonnen met het bottelen en verhandelen van plantaardige olie voor het gebruik in de Nederlandse huishoudens.
Trotse mayonaisemakers uit de Zaanstreek
In 1959 startten we met het maken van mayonaise, geboren uit noodzaak in eigen keuken. Mayonaise?
Oorsprong. Aioli wordt de culinaire voorloper van mayonaise genoemd, en bestond al in Romeinse tijden. De meest gehoorde anekdote wijst de havenstad Maó (Spaans: Mahón) op het Spaanse eiland Menorca aan als de plaats waar mayonaise zijn oorsprong heeft.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Belgische mayo is pas mayo als deze 80% vet en 7,5% eigeel bevat. Alles wat minder vettig is, is de naam niet waardig en wordt dressing genoemd.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10. Geen enkele mayonaise haalde minder dan 5,9/10.
De Zaanse Schans ontleent haar naam aan een aarden schans, een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (de opstand tegen de Spaanse overheersing). In de Zaanstreek lagen in de 16e eeuw vermoedelijk 13 van dit soort schansen.
Tegenwoordig is door de Europese industrie onderling afgesproken dat de aanduiding mayonaise alleen gebruikt mag worden voor een olie-in-water-emulsie met minimaal 70% vet en minimaal 5% eigeel.
raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Amerikaanse roots. In 1905, twee jaar nadat hij in Amerika was gearriveerd, opende de Duitse immigrant Richard Hellmann een delicatessenzaak in New York. Zijn zelfgemaakte mayonaise, die hij onder meer gebruikte in salades, werd al snel zo populair onder honderden consumenten dat hij deze apart ging verkopen.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
De meeste mayonaises bevatten scharrelei of zelfs vrije-uitloopei, maar alleen in biologische mayonaise zitten diervriendelijkere eieren. Van alle dierlijke producten belasten eieren het klimaat het minst, maar meer dan plantaardig zetmeel.
Als je zelf mayonaise maakt, zul je daar een neutrale olie voor gebruiken. Die bevat meestal zowel omega 3-vetzuren als omega 6 en omega 9. En juist die omega 6 eten we iets teveel, en omega-3 iets te weinig. Daarom adviseert Eric om te kiezen voor raapzaadolie en koolzaadolie, want daar zit veel omega 3.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Sauzen zoals Calvé Mayonaise Origineel zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Je hebt verschillende merken en (suiker)variaties (bijvoorbeeld zonder toegevoegde suikers) in de supermarkt, maar feit blijft dat er eigenlijk altijd meer suiker in ketchup dan in mayonaise zit. Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander.
Kewpie Wasabi mayonaise is precies wat je denkt! De bekendse romige Japanse mayo, maar dan met een toevoeging van Wasabi! De scherpe smaak van wasabi complenteert de romige smaak van de mayonaise en zorgt voor een lekkere kick! Heerlijk bij Sushi maar ook lekker op bijvoorbeeld een ciabatta broodje met kip.
Deze mayonaise is gemaakt naar het originele Belgische recept. Deze mayonaise is zeker heerlijk, zonder suiker en gemaakt van pure zonnebloemolie, dus meer onverzadigde vetzuren! 't Ei is 100% vrije uitloop-scharrelei. Zonder toegevoegde E-kleurstof en zonder E-conserveer!