De maximale hoogte is afhankelijk van de constructie en de kwaliteit en stevigheid van de gebruikte materialen. Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte.
Verankering is verplicht bij rolsteigers met een platformhoogte van 8 meter buiten en 12 meter binnen. Verankering van je rolsteiger wordt bij lagere werkhoogtes echter, ondanks het ontbreken van de verplichting, wel aangeraden.
De standaard bureauhoogte
Volgens de ergonomische richtlijnen is de standaardhoogte van een bureau 72 tot 80 centimeter. De ideale hoogte van je bureau is echter afhankelijk van jouw lichaamslengte. Een grotere persoon zal een hogere bureautafel nodig hebben voor een optimale zithouding.
Er zijn drie verschillende varianten voor de steigerbreedte: 75 cm, 90 cm en 135 cm. Rolsteigers van 75 cm zijn uitgerust met een platform van 60 cm breed. Bij een steiger van 90 cm wordt er vaak een combinatie gemaakt van een 30 cm + 60 cm platform, waarbij het platform van 30 cm eventueel als opstapje kan dienen.
Een rolsteiger dient altijd(!) aan de binnenkant beklommen te worden, dit in de eerste plaats om te voorkomen dat de rolsteiger omvalt. Gebruik de sporten van de frames als trap naar boven. Aan de binnenzijde kan er door het luik in het steigerplatform geklommen worden.
Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte. Platformhoogte is de hoogte waarom de platform van de steiger officieel mag liggen.
Een rolsteiger mag, afhankelijk van de breedte maximaal 22 of maximaal 14 meter hoog zijn. Er zijn twee gestandaardiseerde breedtes voor rolsteigers. Op de smalle variant mag één persoon werken, op de brede variant maximaal twee personen. De maximale werkhoogte is dus 22 (brede variant) of 14 (smalle variant) meter.
Regels voor werken op een ladder: de cijfers
Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.
Let op de maximale werkhoogte van de ladder, dit mag in overleg 7,5 meter bedragen. Houd de toegang tot de ladder vrij van obstakels. Plaats metalen ladders op minimaal 2 meter afstand van onder spanning staande delen. Een ladder moet tenminste 1 meter uitsteken boven de plaats waar zij toegang toe geeft.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt.Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer. En met binnen wordt bedoeld dat het gebouw waarin op hoogte wordt gewerkt, winddicht is.
Platformhoogte: dit is de hoogte waarop het platform gelegd wordt, dit is altijd 1 meter lager dan de hoogte van de steiger. Werkhoogte: dit is de platformhoogte plus twee meter.
Het antwoord op de vraag hoe hoog je op een ladder werken mag vinden wij in het Arbobesluit en wel in artikel 7.23a. Hierin staat dat de stahoogte op een ladder niet hoger dan 7,5 meter mag zijn en het liefst ten hoogste 5 meter. Als maatstaf voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten genomen.
Daarnaast mag een rolsteiger absoluut niet verplaatst worden als er één of meerdere personen op de steiger staan. Hierdoor kunnen zowel de personen op de steiger als de rolsteiger zelf uit balans raken. Let ook op dat er voldoende hoogte is om de steiger te verplaatsen en de weg vrij is om de rolsteiger te verrijden.
Sinds 2018 is ook voor het werken met een rolsteiger een certificaat verplicht.
Voorwaarden. Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Een trap heeft een maximaal bereik van 5 meter. Een ladder heeft een maximale stahoogte van 7,5 meter. De sta tijd mag maximaal 2 uur zijn en de reikwijdte niet meer dan 1 meter.
Een rolsteiger moet je op een vlakke ondergrond zetten.Ook de draagkracht van de ondergrond is belangrijk. Daarom moet je op sommige plaatsen zoals in de buurt van uitgravingen extra maatregelen nemen om de stabiliteit te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld met rijplaten of stalen U-profielen.
Steigers. Bij het gebruiken van rolsteigers of kamersteigers wordt er al vrij snel op 2,5 meter of hoger gewerkt.Dit betekent dat er altijd verplicht valbeveiliging gebruikt moet worden. Er gelden daarnaast ook extra veiligheidsmaatregelen voor het gebruiken van steigers.
100 - 150 m2 € 15,- per m2. 150m2 of < € 11,- per m2. Daarnaast wordt een kilometer vergoeding berekend, afhankelijk van de afstand die moet worden afgelegd.
Bij een steiger om een gebouw of object heen, dus met uitwendige hoeken, is de lengte van de steiger de som van de gevellengten, plus per hoek eenmaal de steigerbreedte. Bij inwendige hoeken trek je per hoek eenmaal de steigerbreedte van de steigerlengte af.