Iedereen kan tuberculose krijgen, ongeacht leeftijd, ras of sekse. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Besmetting (infectie): de ziektekiem tuberculose is uw lichaam binnengedrongen.
Naarmate er meer bacteriën worden ingeademd, is de kans groter dat enkele bacteriën in de longen terecht komen en zich daar nestelen . De persoon is “geïnfecteerd”, maar nog niet ziek en hij merkt zelf ook niets. Na deze infectie is er een kans van ongeveer 10 procent dat deze persoon de ziekte tuberculose krijgt.
De patiënt
Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, meestal binnen de eerste twee jaar na de infectie. Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
De bacterie zit in de longen van de zieke met open tuberculose. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.
Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op. Zonder goede behandeling kan de patiënt steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is dus essentieel om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen.
Tuberculose (tbc) is een ernstige ziekte. Deze wordt veroorzaakt door de tuberculose-bacterie. Tbc zit vooral in de longen, maar soms ook op andere plekken in het lichaam.
Als de bacterie in je lichaam komt kun je ernstige infecties (ontstekingen) krijgen. Vaak komt tuberculose voor in de longen. Longtuberculose kan besmettelijk zijn. Tuberculose kan ook in de botten, lymfeklieren, wervels of andere delen van het lichaam zitten.
Na besmetting met de tuberculosebacterie kan het weken of zelfs maanden duren voordat u klachten krijgt. Niet iedereen die besmet wordt, krijgt ook tuberculose. Klachten zijn bijvoorbeeld: langdurig hoesten.
De meest voorkomende vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan ook een ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam (hart, nieren, lymfeklieren, wevels, etc.). Tuberculose is niet altijd besmettelijk.
De tuberculosebacterie verspreidt zich door de lucht. Wanneer een patiënt met besmettelijke longtuberculose hoest en niest, kunnen de bacteriën uit de longen vrijkomen.Als een ander deze bacteriën inademt, kan hij/zij worden besmet. Tuberculose wordt niet overgebracht door het aanraken van de patiënten.
Wanneer iemand een positieve THT heeft, moet er een röntgenfoto van de longen genomen worden om ziekte uit te sluiten. Is de longfoto normaal, dan is deze persoon geïnfecteerd, maar niet ziek. In sommige gevallen is het aangewezen om gedurende 6 maanden preventief medicatie in te nemen.
Afwijkingen op de longfoto kunnen wijzen op tuberculose.
Tbc is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. In de meeste gevallen zit deze bacterie in de longen, maar hij kan zich ook nestelen in bijvoorbeeld je lymfeklieren of hart. De ziekte kan dus op verschillende plekken in je lichaam schade aanrichten.
Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de geïnfecteerde personen TBC, meestal binnen de eerste twee jaar na de infectie. Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
Er waren 384 patiënten met tuberculose in de longen. Hiervan hadden 171 open tuberculose, de meest besmettelijke vorm. Tachtig procent (509) van alle tbc-patiënten in Nederland komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Hiervan kwamen de meeste personen uit Eritrea (70), gevolgd door Marokko (59) en Somalië (36).
Tuberculose is goed te behandelen. Je arts schrijft medicijnen voor. Deze medicijnen moet je minimaal 6 maanden lang elke dag innemen. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) helpt je hierbij.
Als u een latente tuberculose-infectie (ook wel LTBI genaamd) heeft, bent u geïnfecteerd met de tuberkelbacterie zonder dat u ziekt bent. De tuberculose is slapend en niet besmettelijk voor anderen.
Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren.
Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is met de tbc-bacterie.
De aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de rug en nek, koorts en gewichtsverlies en kan leiden tot verlamming en vervorming van de wervelkolom. De infectie kan ook andere gewrichten aantasten,vooral dragende gewrichten als de knieën en een gewrichtsontsteking veroorzaken.
Besmettelijke periode
Meestal is een patiënt na 2 weken adequate behandeling niet meer besmettelijk voor zijn omgeving. Dit geldt niet voor longtuberculose veroorzaakt door (multi)resistente tuberkelbacteriën. Overige vormen van longtuberculose en extrapulmonale tuberculose zijn vrijwel nooit besmettelijk.
Mits het naleven van enkele eenvoudige maatregelen: hoesthygiëne, buiten de dagelijkse contacten of gezinsleden beperkt bezoek, dichtbevolkte ruimten vermijden, contact met baby's en jonge kinderen vermijden en goed verlichten en verluchten van de ruimten.
Algemeen wordt aangenomen dat de werkingsduur na 15-20 jaar verdwenen is. Studies naar de effectiviteit van de BCG-vaccinatie bij adolescenten en volwassenen laten onvoldoende bewijs zien om (voor de WHO World Health Organization (World Health Organization )) BCG-vaccinatie daarvoor aan te bevelen.
Elk jaar krijgen nog ongeveer 850 mensen deze ziekte. Maar tuberculose is wel nog een groot probleem in veel andere landen. Negen miljoen mensen krijgen deze ziekte en meer dan één miljoen mensen overlijden aan de gevolgen, vaak doordat ze geen goede behandeling krijgen.
Het vaccineren tegen tuberculose is mogelijk. Dit heet de BCG-vaccinatie. De BCG-vaccinatie tegen tuberculose geeft geen volledige bescherming. Wel beschermt het tegen ernstige gevolgen van de ziekte, zoals hersenvliesontsteking.