Een draadloze koptelefoon heeft zo zijn voordelen ten opzichte van oordopjes. Vooral als je op zoek bent naar wat meer comfort. Bijvoorbeeld voor als je ze langer nodig hebt tijdens het thuiswerken. Koptelefoons zitten bij veel mensen prettiger en hebben vaak betere noise cancelling (ruisonderdrukking).
Door de betere geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon kan je het volume ook wat zachter zetten.Je oren worden hierdoor minder belast en je kan iets langer blijven luisteren. De boodschap is duidelijk: verkies een hoofdtelefoon boven oortjes en ga verantwoordelijk om met volume en luisterduur.
Het is niet te zeggen welke draagwijze beter is, aangezien dit voor iedereen anders is. Wel is een over ear koptelefoon op de lange termijn beter voor je gehoor. Doordat dit model je beter afsluit van je omgeving, zet je hem niet onnodig hard om van je muziek te genieten.
Er zijn grote prijsverschillen bij hoofdtelefoons. De prijs heeft te maken met de geluidskwaliteit, de afwerking en de duurzaamheid, en ook extra functies. Draadloos luisteren via Bluetooth en noise-cancelling zijn bijvoorbeeld zaken die je bij een goedkope hoofdtelefoon moeilijk zal vinden.
Je hoeft geen draden of snoeren meer te gebruiken, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Dit is vooral handig tijdens het sporten, reizen of onderweg zijn. Een ander voordeel van draadloze oordopjes is dat ze vaak worden geleverd met handige functies zoals touch-bediening, spraakbesturing en ruisonderdrukking.
Apple zegt verder dat het weglaten van de twee accessoires zorgt voor een kleinere iPhone-doos, waardoor er 70 procent meer doosjes tegelijkertijd kunnen worden vervoerd. Apple verwacht dat de maatregelen samen zorgen voor een verminderde CO2-uitstoot van jaarlijks 2 miljoen ton.
In tegenstelling tot in-ears gaan earbuds niet direct in je gehoorgang maar hangen deze in het ronde gedeelte van je oorschelp. Het voordeel hiervan is dat je minder het gevoel hebt dat je oordopjes in hebt omdat je ook meer van je omgeving hoort.
✓ Beperk Je Blootstelling – De 60/60 Regel
The American Osteopathic Association beveelt de 60/60 regel aan. Dat betekent luisteren op 60% van het maximum volume, niet langer dan 60 minuten achter elkaar.
Een draadloze koptelefoon heeft geen andere levensduur dan een bedrade koptelefoon. Deze gaan gemiddeld ook zo'n 1-5 jaar mee en komen vaak met een jaar lang garantie. Een draadloze koptelefoon verschilt niet heel veel van een normale koptelefoon met bedrading.
Wil je nog minder omgevingsgeluiden horen, kies dan voor een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling (dit is de beste optie). Tegenwoordig is er ook een koptelefoon die naast je oor op je hoofd zit. Deze werkt via trillingen door je hoofd waardoor de kans op schade heel klein is (ook een goede keuze).
De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat u het volume niet harder hoeft te zetten om uw muziek goed te horen. Geluid kan schadelijk zijn voor het menselijk oor van zodra het de limiet van 80 decibel overschrijdt. Hoeveel schade er wordt veroorzaakt hangt af van hoe vaak of hoe lang u aan het geluid wordt blootgesteld.
Een hoofdtelefoon of koptelefoon is een systeem van twee luidsprekertjes die vlak bij de beide oren worden gedragen. Hoofdtelefoons worden gebruikt om geluid voor één enkele persoon weer te geven, zonder dat anderen mee kunnen luisteren of ermee worden lastig gevallen.
Houd u aan de 60/60 regel. Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.
Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
De Consumentenbond test verschillende soorten koptelefoons op onder meer geluidskwaliteit, draagcomfort en duurzaamheid. Er zijn in totaal 171 koptelefoons getest die goed verkrijgbaar zijn. Binnen de categorie draadloze koptelefoons is een model van Sony de Beste uit de Test. Een koptelefoon van JBL is de Beste Koop.
Binnen die categorie komt een koptelefoon van Sennheiser als Beste uit de Test. Een model van JBL is de Beste Koop.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Een koptelefoon kan tegen zweet bij een IPX rating van 4. De gemiddelde koptelefoon heeft een IPX rating van 7, wat inhoudt dat de meeste koptelefoons goed tegen zweet kunnen.
Mag je dan een koptelefoon of oordopjes dragen? Het is niet verboden in Nederland om een koptelefoon of oordopjes te dragen tijdens het autorijden of fietsen.
U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is.
Omdat oordopjes in je oor zitten (en niet eroverheen) dempen ze het geluid minder goed dan noise-cancelling koptelefoons. Hoe beter de oordopjes in je oor passen, hoe meer het omgevingsgeluid ook passief wordt weggevangen. Door het kleine formaat zie je ze nauwelijks zitten en neem je ze makkelijk overal mee naartoe.
Beter Horen geeft aan dat oordopjes wel sneller gehoorschade kunnen geven. Dit komt omdat oordopjes dichter bij je trommelvlies zitten dan een koptelefoon. Daarom is de intensiteit van oordopjes groter. Om gehoorschade tegen te gaan is noise cancelling wel een goede uitvinding.