De beste manier is om een polo aan de lucht te drogen. Sla de polo goed uit en hang het op een wasrek. Vermijd de droger, dit zal de levensduur van jouw polo flink verminderen. Als je jouw kleding op de juiste manier laat drogen, hoef je vaak ook geen strijkijzer meer te gebruiken.
Wanneer u een shirt in de droogmachine gooit, zal het kledingstuk veel sneller slijten. In de kraag kunnen bobbeltjes en luchtlaagjes komen. Daarnaast verliest de stof z'n stevigheid en worden de kleuren valer. Als u lang wilt genieten van uw kledingstuk, stop 'm dan niet in de droger.
Liever aan de waslijn
Een droger lijkt lekker makkelijk, maar is de voornaamste reden van krimp. Tijdens het drogen verdampt het vocht, door de hoge temperaturen die er ontstaan. Die hoge temperaturen laten jouw shirt krimpen. Droog (witte) shirts na het wassen daarom liever aan de waslijn.
Na het wassen wil je de trui het liefst aan de lucht laten drogen. Vermijd de droger.
Waslabel symbolen bij het drogen
Op het kledinglabel staat het vierkantje met een cirkel erin voor de manier waarop je het kledingstuk mag drogen. Staat er een kruis door dit symbool? Dan mag het niet in de droger. In dat geval kun je het voorzichtig ophangen aan de waslijn.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm.Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Wat mag niet in de wasdroger
Zwemkleding: Zwembroeken, badpakken en bikini's zijn vaak gemaakt van materialen die niet goed tegen hitte kunnen. Het is beter om deze lucht te drogen. Delicate stoffen: Hier vallen stoffen als wol en zijde onder. Deze materialen kunnen krimpen of beschadigen in de droger.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand.Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Katoen juist wel laten krimpen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de trui krimpt. De warmte van heet water vernauwt de textielvezels, waardoor de trui kleiner wordt. Door de trui na het wassen in de droger te doen heb je kans dat de stof nog een stukje extra krimpt.
Katoen expres laten krimpen door te wassen op 60 graden
Je kunt dan proberen om het item juist wel op een hogere temperatuur te wassen, denk aan 50 of 60 graden. De warmte van het hete water vernauwt de vezels van het textiel, en dat zorgt ervoor dat het kledingstuk kleiner wordt.
Leg je je kleding na het drogen direct in de kast? Dan is droogtegraad 'kastdroog' de juiste instelling. Deze droogtegraad zorgt dat je shirts droog genoeg zijn om op te bergen. Na het drogen zit er nog een heel klein beetje vocht in de vezels van de stof.
Stoffen zoals katoen kunnen prima in de droger. Sweaters bijvoorbeeld bevatten echter ook fijnere stoffen zoals polyester.
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen.
Als je je kleding in de droger doet, stel die dan in op een lage temperatuur. Als je de kleding te heet droogt, kan het elastische materiaal zijn vorm verliezen en kunnen synthetische vezels beschadigd raken. Je sportkleding blijft het langst goed als je de kleding na het wassen laat drogen op een droogrek.
Dit is afhankelijk van de stofsamenstelling, weefstructuur en eventueel gebruikte finish. Om krimp te beperken was je, je overhemden altijd op de juiste temperatuur en stop deze nooit in de droger. Katoen heeft een krimppercentage van gemiddeld 3%.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
In principe kunnen alle kledingstukken die op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) gewassen mogen worden, ook in de droger. Soms is het heel fijn om textiel in de droger te kunnen stoppen.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger. Je kunt je kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen, eventueel met een geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren).
Wasgoed slijt sneller in de droger dan in de wasmachine
De wasmachine en de wasdroger draaien allebei met veel toeren je wasgoed rond en hebben dus beiden hetzelfde effect. Het is natuurlijk altijd beter om je was met de hand te wassen en uit te hangen maar de wasdroger is dus niet schadelijker dan de wasmachine zelf!