Een
Een luchtwisselmatras is een matras met daarin verschillende luchtbanen die over de breedte van het matras lopen. De hoeveelheid lucht in deze luchtbanen en daarmee de druk wordt om de zoveel tijd aangepast. Zodoende wisselt de druk tussen de verschillende luchtbanen waardoor de druk op uw lichaam afneemt.
'Omdat de banen van dit matras elke tien minuten wisselen van druk, en dat is te kort om decubitus tegen te gaan. De richtlijn zegt dat je elke vier uur wisselligging moet toepassen. Én ook hier moet je altijd de hielen vrijleggen.
AD matrassen, vaak decubitus matrassen genoemd, zijn een belangrijk hulpmiddel bij de behandeling van profylaxe en decubitus. De matras voorkomt doorligwonden doordat de druk op gevoelige lichaamsdelen zoals de schouderbladen, heupen, hielen en billen wordt verminderd.
Een motor blaast lucht in de luchtkussens, die daardoor opbollen en een gelijkmatige druk geven. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine gaatjes bevatten, waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt.
Je krijgt het matras gratis thuisgestuurd en vervolgens kun je gedurende de periode die er voor staat het matras proberen. Proefslapen is in het leven geroepen omdat het soms even duurt voordat je de kwaliteit en het comfort van het matras op waarde kan schatten. Het lichaam moet even wennen aan het nieuwe matras.
De huid is extra kwetsbaar en gevoelig voor beschadigingen als de huid uitgedroogd is. Dit geeft een extra risico op het krijgen van decubitus en kan decubitus verergeren.. Bij grote wonden verliest het lichaam meer vocht. Het is dus van belang om voldoende vocht binnen te krijgen.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe.Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes.
En lukt het je maar niet om een goede houding te geven? Dan zou het kunnen zijn dat je matras niet meer bij je past. Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Wisselligging is van oudsher de meest onbetwiste behandeling om (het erger worden van) decubitus te voorkomen. In gezondheidszorginstellingen wordt vaak met een wisselligginsschema gewerkt, waarbij de patiënt 2-4 uur, afhankelijk van de drukverlagende kwaliteit van het matras, op de rug, zij, rug, andere zij ligt.
Wisselligging wordt toegepast om de duur en omvang van de druk op het lichaam te beperken. Echter kan het verplaatsen, zeker als de zorgvrager hulp nodig heeft, ook een risico veroorzaken. Wrijving, tussen lichaam en ondersteunend oppervlak kan zorgen voor schuifkrachten in huid en onderliggend weefsel.
Bij een drukplek gaat uw huid kapot door te lang zitten of liggen. Een drukplek zit vaak op uw stuitje, hielen, heupen of billen. In het begin is er alleen een warme en soms pijnlijke plek op uw huid.Bij een lichte huid is een drukplek vaak ook rood.
Met nieuwe stof en vulling die niet versleten zijn, zal het topmatras stabieler zijn en dus minder snel verschuiven. Leg een deken, ondertapijt of iets dergelijks onder het topmatras om meer wrijving en grip te creëren.
Het ventilatie vermogen van een matras is de belangrijkste factor voor het ervaren van een aangename temperatuur in bed. Hoe beter de matras ventileert, des te droger blijft de matras. Nu pretenderen tegenwoordig veel fabrikanten dat ze een goede ventilatie hebben, maar helaas is dit niet altijd het geval.
Vocht tegengaan door ventilatie
Wanneer je ligt te slapen verlies je vocht en bacteriën in de vorm van, zweet en speeksel. Een deel verdampt gelukkig, maar er komt toch nog flink wat in het beddengoed en het matras terecht. Door het matras te luchten kan het vocht weg en blijft het matras lekker fris.
Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
Als u een gevoel heeft in te zakken dan is uw matras te zacht of vervormd is door de tijd. Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.Als dat erg makkelijk gaat, dan is uw matras te hard. Zo niet dan past de stevigheid van de matras bij uw lichaamsbouw.
Naast wakker worden met fysieke klachten, kan een slecht matras er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt. Doordat je lichaam niet (goed) kan ontspannen, word je niet uitgerust wakker. En omdat je bloedtoevoer en spieren bekneld raken, kan het ook gebeuren dat je 's nachts wakker wordt door je slechte matras.
Het is vast geen toeval dat vooral in Aziatische landen mensen nog veel op de grond slapen. Door dicht bij de grond te liggen, zou je immers meer geaard worden en dus meer zen. Wie zich zen voelt, voelt zich ook rustiger en zal daardoor ook beter en dieper slapen.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Bedverhogers of klossen zijn hulpmiddelen om je bed te verhogen. Dit is vooral prettig voor de kraamverzorgende en verloskundige. Tijdens de bevalling en kraamtijd helpen ze jou veel terwijl je in bed ligt.Als je bed op klossen staat, kunnen zij gemakkelijker hun werk doen.
Decubitus kan in een vroeg stadium nog zonder operatie worden behandeld. Het is daarom belangrijk de patiënt bij de eerste tekenen van drukschade op de huid consequent en regelmatig te verleggen. De roodheid (stadium 1) verdwijnt in de regel na enkele dagen vanzelf.
Decubituswonden kunnen uit zichzelf genezen tot en met categorie 3. Bij decubitus categorie 1 verdwijnt de roodheid na enkele dagen vanzelf. Als u een wond heeft van categorie 2 of 3 dan kan er geprobeerd worden om de wond te laten genezen doormiddel van een speciaal wondverband of vacuümtechniek.
De eerste tekenen van decubitus kunnen pijn en één of meerdere rode plekken op de huid zijn. Het gaat dan om roodheid die niet binnen 15 minuten wegtrekt.