Kerker. Koele bewaarplaats. Laagste deel van een huis. Onderaardse bergruimte.
Een kelder (Latijn cellarium) is dat gedeelte van een gebouw dat onder de grond (onder het maaiveld) is gelegen.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
voor (vw) : aleer, alvorens, vooraleer, voordat. voor (vw) : om, omwille van.
wat (vnw) : dat, dewelke, hetgeen, hetwelk, welk, welke.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen, hetzelfde zijn') zijn juist. Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen/zijn') zijn allebei juist. Het lijkt erop dat synoniem zijn met iets gebruikelijker is. De nadruk ligt iets meer op het feit dat de overeenkomst honderd procent is.
Op welke wijze het wordt gevraagd. Vraag van aanpak. Wijze die gevraagd wordt. Wijze vraag.
daarom, derhalve, dientengevolge, dienvolgens, dus, ergo, gevolglijk, zodoende. ergo (bw) : alzo, bijgevolg, derhalve, dus, gevolglijk.
beschonken, dronken, in de lorum, in de olie, keil, ladderzat, lam, laveloos, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, toeter, zat. bezopen (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Onder meer en onder andere zijn synoniemen. De betekenis is 'onder andere dingen (die ik ook zou kunnen noemen), behalve andere zaken, ook'.
Het woord kelder, eertijds keller en kelre geschreven (in het Duits: Keller), is afgeleid van het Latijnse woord cellarium, van cella = 'provisieruimte', of als (verouderde) beroepsnaam afgeleid van cellarius = 'keldermeester, kellenaar'.
Een kelder is het gedeelte van een gebouw dat onder het maaiveld ligt. Door de ondergrondse ligging is de temperatuur in een kelder vrijwel constant. Om deze reden dienden kelders vroeger vooral voor opslag van voedsel. Tegenwoordig worden kelders ook gebruikt voor onder andere slaapkamers en speelruimtes.
In de meeste gevallen wordt de kelder gebruikt als een ruimte voor de verwarmingsketel, andere verwarmingsonderdelen, de zekeringskast en dergelijke. Anderzijds kunnen kelders ook worden gebruikt als extra kamer, wat het geval is in heel wat huizen.
eventueel (bn) : denkbaar, mogelijk, gebeurlijk. potentieel (bn) : aankomend, eventueel, mogelijk.
uitstekend (bn) : buitengewoon, eersteklas, eminent, excellent, fantastisch, geweldig, goed, illuster, klasse, kostelijk, opperbest, perfect, prachtig, prima, puik, puikbest, schitterend, super, superieur, uitmuntend, uitnemend, uitzonderlijk, volmaakt, voorbeeldig, voornaam, voortreffelijk.
Elk woord heeft een eigen betekenis. Twee woorden die hetzelfde aanduiden, is eigenlijk onnodig. Toch zijn er synoniemen. Dat komt doordat deze woorden vaak niet op hetzelfde moment of op dezelfde plaats ontstaan.
Een synoniem is een ander woord voor 'een ander woord voor': woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
gaan (ww) : kunnen, gelukken, geraken, lukken, mogelijk zijn, passen, willen. bestaan (ww) : kunnen, mogelijk zijn.
kunnen (ww) : bij machte zijn, in staat zijn, vermogen, weten te.
Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming"). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.
Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden. Bij polysemie worden de verschillende betekenissen onder één woord in de woordenboeken opgenomen.