Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Voor spullen waarvan de dagwaarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde, wordt alleen de dagwaarde uitgekeerd. Soms valt het uitgekeerde schadebedrag daardoor erg tegen. Maar er zijn ook uitzonderingen. Een aantal inboedelverzekeraars vergoeden zelfs 10 jaar lang de nieuwwaarde van je spullen.”
Opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je je woning en eventuele bijgebouwen zoals een garage, tuinhuis of schuur tegen zowel brand-, inbraak- als stormschade. Is je koopwoning afgebrand, dan vergoedt de opstalverzekering het herstellen of opnieuw opbouwen hiervan.
Je brandverzekering dekt ook schade door blikseminslagen, stormen, hagel, sneeuw en ijs, omgevallen bomen, wateroverlast en natuurrampen. De dekking van je brandverzekering omvat ook glasbreuk en woningschade na bijvoorbeeld een storm of inbraak, maar ook schade door dieren, luchtvaartuigen of terrorisme.
Een inboedelverzekering is een verzekering tegen mogelijke schade veroorzaakt aan je inboedel.Het is een schadeverzekering die onder de brandverzekering valt. Algemeen dekt een inboedelverzekering schade door brand, vandalisme, inbraak of waterschade. Wat er juist wel of niet gedekt wordt kan verschillen.
Schade die komt door opzet, eigen schuld, of achterstallig onderhoud valt niet onder de dekking.
Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in jouw woning tegen schade door brand, storm, water en diefstal, maar soms ook schade door eigen schuld. Onder de inboedel vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist en die niet 'vast' in of aan de woning zitten.
Wanneer uw woning volledig afbrand, dan is het van belang dat de verzekering genoeg vergoed om de woning in dezelfde staat opnieuw te kunnen bouwen. Het bedrag dat nodig is om dit te kunnen doen heet de herbouwwaarde van de woning.
De dagwaarde is de waarde van uw inboedel op het moment van de schade. Uw spullen worden steeds minder waard doordat ze ouder worden of slijten. Dit heet waardevermindering. De dagwaarde van uw inboedel is dus de nieuwwaarde min de waardevermindering.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
Schakel bij een grote brand de hulp in van Stichting Salvage. Salvage helpt consumenten gratis namens alle brandverzekeraars met het regelen van de eerste opvang. De brandweer moet Salvage inschakelen, maar vergeet dit soms in alle drukte. Je kunt aan de brandweercommandant vragen of Salvage al gealarmeerd is.
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden.
Bij conflicten waar bepaalde schade is ontstaan, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen schade: materiële schade, immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade en vervangingsschade.
Spullen die nagelvast zitten, zoals een ingebouwde trap vallen niet onder je inboedel. Wanneer er schade in je huis ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand, wateroverlast, storm of een andere nare gebeurtenis, wordt de schade aan jouw spullen vergoed door een inboedelverzekering.
Denk bijvoorbeeld aan meubels, gordijnen en kostbare bezittingen zoals sieraden en elektronica. Je woning zelf en alle spullen die vastzitten in en aan het huis, zoals de badkamer en de keuken, vallen niet onder de inboedelverzekering. Daar moet je namelijk een opstalverzekering voor afsluiten.
In de moderne inboedelverzekering is zelfs uw telefoon laten vallen meeverzekerd. Dit zijn de zogenaamde allrisks verzekeringen. In de polisvoorwaarden van deze verzekeringen wordt niet opgesomd wat verzekerd is. Eigenlijk is alles verzekerd, mits het is uitgesloten in de polisvoorwaarden.
Koptelefoons, AirPods, plugs, buds en de vroegere ipod touch vallen ook onder de inboedel, dus is schade of diefstal hiervan onder voorwaarden meeverzekerd.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Alle losse spullen in jouw huis vallen onder jouw inboedel, dit zijn de spullen die je kunt pakken zonder iets kapot te maken. Hierbij kun je denken aan meubilair, kleding en servies. Hiernaast valt bijvoorbeeld ook behang en laminaat onder jouw inboedel.
Het verschil tussen opstal en inboedel is eenvoudig uit te leggen. Je huis zelf en wat eraan vast zit, valt onder je opstal.Denk hierbij aan de voordeur, de uitbouw van je woning en het dak.Onder inboedel verstaan we de losse spullen in je huis.
De woonverzekering – vaak ook brandverzekering genoemd – beschermt de waarde van je huis en je inboedel tegen onder meer de gevolgen van brand, storm, overstroming en sneeuwdruk. Ze beschermt je ook wanneer andere personen schade lijden door iets van je woning … en je bent hiervoor verantwoordelijk.