Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor.
Is tinnitus gevaarlijk? De tinnitusgeluiden zelf kunnen geen kwaad en in de meeste gevallen is de onderliggende oorzaak niet gevaarlijk. In uitzonderlijke gevallen kan er een medisch probleem zijn dat wel gevaarlijk is voor je gezondheid. Het is daarom altijd belangrijk dat je als eerste stap naar de huisarts gaat.
Oorzaken van oorsuizen
Het gezamenlijk optreden van oorsuizen en duizeligheid komt nogal eens voor. Het kan een uiting zijn van een ontsteking, de ziekte van Ménière, hardhorendheid of oor veroorzaakt door doorbloedingsstoornissen.
Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven.
De meest voorkomende oorzaken voor een ruis in het oor zijn: gehoorverlies door welke reden dan ook of een ontsteking. In ongeveer 10% van de mensen geeft dit dusdanige klachten dat aanvullende therapie nodig is.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts. De huisarts zal met een lampje in je oren kijken.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Afwijkingen aan gebit en kaak, halswervels, bloedvaten in het hoofd en hoge bloeddruk kunnen ook een mogelijke oorzaak zijn, net als erfelijke factoren en ziekten. Ook lichamelijk conditieverlies, stress en emotionele problematiek kunnen uiteindelijk tot tinnitus leiden of het verergeren.
Tinnitus en nekklachten
Sommige problemen in de nek zorgen voor tinnitus. Vaak komt dit uit de eerste en tweede halswervel, bijvoorbeeld door letsel van een nekhernia.
Hoge bloeddruk veroorzaakt sneller aderverkalking en daarmee dus ook verminderde doorbloeding van het slakkenhuis.Hierdoor kunnen tinnitusklachten ontstaan.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
2 Oorsuizen (tinnitus)
Tinnitus wordt vaak onterecht toegeschreven aan gehoorschade. Ja, gehoorschade kan tot chronisch oorsuizen leiden. Toch is de oorzaak vaak te vinden in één of meerdere spieren. Bijvoorbeeld in de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier, die van het borstbeen tot achter het oor loopt.
Een effectieve vorm van tinnitusbehandeling is het luisteren naar rustgevende geluiden, het doen van ontspanningsoefeningen en meditatie. Hiermee kunnen gevoelens van stress verminderen. Geen enkele tinnitusbehandeling werkt onmiddellijk. Het kost tijd en inzet om controle te krijgen over tinnitus.
Nee, Tinnitus wordt niet veroorzaakt door een hersentumor.
Wanneer de gehoorgang volledig afgesloten wordt door een oorprop, kan er gehoorvermindering, jeuk, duizeligheid en/of oorpijn ontstaan. Deze symptomen kunnen plots veroorzaakt worden door opzwelling van deze prop, zoals bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of baden.
Stress en tinnitus
Zoals stress! Stress zorgt voor de opbouw van overdruk in het binnenoor, waardoor er beschadigingen ontstaan. Dit kan tinnitus veroorzaken, maar ook verergeren. Oorsuizen vallen bij stress vaak op omdat de focus erop ligt.