Psychologen verbinden negatief denken aan depressie, angst en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Maar bijna alle mensen worstelen ermee – zelfs mensen die geboren zijn met een positieve kijk op het leven. Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd.
Pessimisten zijn over het algemeen zeer negatief. Er is geen vuiltje aan de lucht en toch merken zij de mogelijke negatieve punten op. Eigenlijk zien zij nooit ergens de positieve kant van in! Ze denken dat alles namelijk fout kan gaan.
Negatieve gedachten zijn voornamelijk afkomstig van je overtuigingen. Je overtuigingen bepalen de manier waarop je naar alles kijkt. Naar jezelf, andere mensen, je leven, je uitdagingen.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Begin klein. Wat belangrijk is bij het aanpakken van je gedachte is dat je nieuwe overtuiging of gedachte ook geloofwaardig is. Begin klein, en zorg dat de gedachte passend en haalbaar is. Een passende nieuwe gedachte zou zijn 'Het is heel moeilijk om mijn gedrag te veranderen, maar het gaat al vaker goed dan niet goed ...
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Dit doe je door steeds weer te stoppen met piekeren en je gedachten op iets anders te richten. Dat kan iets plezierigs zijn, maar vaak is het net zo handig om je te richten op iets dat toch al gedaan moest worden. Je werk doen, tuinieren, eten koken, tijd met je gezin doorbrengen.
Zwart-wit gedachten
Stel: je laat een glas kapot vallen, en je denkt: “ik kan ook helemaal niets”. De hele situatie wordt volledig negatief (zwart) gekleurd en er is geen ruimte voor nuance of grijstinten. Vaak kan je dergelijke gedachten herkennen aan woorden als 'nooit, altijd, niemand, iedereen, niets, alles'.
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig'). Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken.
Een douche of bad nemen, je reinigt niet alleen je lichaam maar ook je aura. Door het water over je heen te laten stromen spoelt ook je aura gedeeltelijk schoon. Wanneer je zout toevoegt en dit over je lichaam gaat, verdwijnen energetische sporen die je hebt opgedaan. Zout helpt om dieper te reinigen.
Labradoriet werkt beschermend en vergroot geestelijke kracht. Het reinigt en versterkt de aura en beschermt je tegen onder andere negatieve energie, negatieve mensen, mensen die energie zuigen, entiteiten en overprikkeling. Het is daardoor ook een heel geschikte steen voor hooggevoelige of hoogsensitieve mensen.
Iets voor anderen doen geeft energie en een positief gevoel, zeker wanneer de ander erg dankbaar is. Hoe klein of groot ook, denk over wat je vandaag kan geven. Soms is een klein compliment al voldoende om iemand een goed gevoel te geven. Als je regelmatig wat geeft, moet je eens kijken wat er gebeurt.
Accepteren is realisme, geen fatalisme. Het betekent niet 'bij de pakken neerzitten' of 'alles maar best vinden'. Probeer voor ogen te houden wat u in het leven belangrijk vindt, maar verlies uzelf niet in onrealistische gedachten over hoe het zou moeten of kunnen zijn.
Negatieve gedachten; iedereen heeft er wel eens last van. Meestal kom je er niet veel verder mee, en zitten ze je alleen maar in de weg. Hoe kom je er dus snel vanaf? 5 simpele (en wetenschappelijk bewezen) manieren om je hoofd op te klaren!
Houd je gedachten in het nu en krijg zo meer tijd
Ook wel mindfulness genoemd. Wanneer je gaat nadenken of voordenken of je zorgen maken, brengt dit geen positiviteit met zich mee. Houd je gedachten bij wat je aan het doen bent. Ook dit zorgt ervoor dat je je prettiger voelt, meer energie hebt en meer tijd overhoudt.