De meesten van ons brengen niet veel tijd door met iemand die we niet leuk vinden. Gaan jullie wekelijks op dates waar jullie elkaar écht beter leren kennen? Dan wordt het daten meestal na twee tot vijf dates serieus. En na een tot vier maanden kunnen er gevoelens ontstaan met een relatie als gevolg.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken.Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Vijfde date: 'Welke problemen vind jij belangrijk om over na te denken?' Jullie hebben al wat dates achter de rug, dus het is tijd om wat serieuzere gesprekken aan te gaan. Door te vragen wat voor problemen hij/zij/die echt belangrijk vindt, kom je wat meer over hun normen en waarden te weten.
Wat zegt een 4e date? Een vierde date betekent niet dat jullie een relatie hebben, maar wel dat jullie elkaar leuk vinden. Laat de ander op een zelfverzekerde maar subtiele manier merken of je in de toekomst iets serieus wilt of dat je het prima vindt om te scharrelen.
Helaas is er niet één goed antwoord dat voor iedereen geldt. Niet iedereen is na 3 maanden zover, of na 6 maanden. Misschien zijn jij en je partner er na een paar weken al uit dat jullie van elkaar houden. Het verschilt per stelletje wanneer je dit kunt en wilt zeggen.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
De één kan na een eerste date nergens anders meer aan denken en voelt al kriebels in zijn buik, bij de ander heeft liefde meer tijd nodig en kan het een paar maanden duren. Of je nu snel of langzaam verliefd wordt: er is geen goed of fout.
Het voorstellen van een nieuwe partner aan je vrienden is niet alleen een grote stap voor jou, maar ook voor hem. Een juiste timing is dan ook erg belangrijk, gemiddeld na zes dates of drie weken. Hetzelfde geldt voor de kennismaking met de schoonouders.
Goed zoenen hoef je niet te leren, maar met ervaring komt er wat meer vertrouwen in de intieme aangelegenheid. Dit geldt zowel voor tedere, voorzichtige zoenen als voor hartstochtelijke tongzoenen. En als je toch iets zekerder van je zaak wil zijn. De meeste mensen zoenen na 3 dates.
Een andere 'regel' die we vaak voorbij horen komen, is de regel van de derde date. Hij luidt als volgt: je zou moeten wachten tot de derde date met seks hebben. Dan zou de connectie goed genoeg zijn om de volgende stap te nemen. Die regel is volgens Lawrenz uit de lucht gegrepen, en garandeert niets.
Het werkt niet altijd, maar wel vaak. In 1997 werkte hij aan de universiteit van Stony Brook in New York. Tijdens zijn onderzoek rond het thema 'intimiteit', ontdekte hij dat kwetsbaarheid en intieme bekentenissen blijkbaar bevorderlijk werken om een vonk te laten overslaan.
Je hebt heel veel energie. Je hebt het gevoel dat je alles aankunt. Je twijfelt constant: je bent zeer ongerust als de ander niet reageert, maar ook heel gelukkig als de ander wel antwoordt. Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij die persoon zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
De 'derdedate-regel' is inmiddels een wereldwijd begrip. Dit wil eigenlijk zeggen dat je geen seks met elkaar hebt tijdens jullie eerste of tweede date.
Toch kun je zeggen dat wanneer er sprake is van wederzijdse liefde voor elkaar, jullie graag bij elkaar zijn en jullie over alles kunnen praten met elkaar, er sprake is van een relatie. Nu is het vaak ook fijn om daar een gesprek over te voeren met elkaar.
De moeilijkste jaren in een relatie zijn meestal de eerste paar jaar. In die tijd leren stellen elkaar kennen en proberen ze erachter te komen hoe ze hun relatie kunnen laten werken.
De meeste scheidingen zijn in maart en augustus. In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar. De pieken hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie. Tijdens de kerstdagen en de zomervakantie vinden mensen het 'not done' om te scheiden, zeggen ze.
Een relatie ga je samen aan. Je kunt spreken over een serieuze relatie als jullie hier allebei het hier mee eens zijn. Door veel tijd met elkaar door te brengen weet je of je met deze persoon verder zou willen. Bespreek voordat je vraagt of jullie nu een serieuze relatie hebben of de ander er net zo over denkt.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens. Mensen zoeken dan minder de nabijheid.
Jazeker, mensen kunnen onbeperkt verliefd blijven. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar. Een andere theorie is de '21 dagen-regel'. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.