Daarom moet je alle oppervlaktes die je gaat schilderen, eerst ontvetten. Zo zorg je voor een schoon oppervlak en betere hechting. Als je niet op een schoon oppervlak schildert kan de verf slecht hechten, en de verf gaan afbladderen of verkleuren. Je schilderwerk is dan niet duurzaam.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
De verf laat los
Bladert de net aangebrachte verf van de muur? Het kan zijn dat je de muur van tevoren niet goed hebt ontvet en geschuurd. Een vette ondergrond stoot verf af, waardoor deze loslaat. Ontvet eerst de muur, spons dit goed na met schoon water en schuur daarna pas.
Ontvetten voor schilderen kan zowel met ammoniak als schoonmaakazijn, al heeft het tweede middel de voorkeur. Deze middelen kun je voor elk materiaal gebruiken. Ammoniak is een goede ontvetter, maar is wel schadelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn werkt bijna net zo goed als ammoniak en is niet schadelijk.
Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.
De meest voorkomende verfsoort waarbij er nooit of nauwelijks geschuurd wordt is beits. Deze kan je in bijna alle gevallen direct aanbrengen zonder dat je hoeft te schuren. Beits is een open systeem dat het hout niet afsluit. Zo kan het ademenen waardoor het niet gaat bladderen.
De minuscule schuurkrasjes hecht de verf beter aan de ondergrond. Kun je kozijnen verven zonder schuren? Dat kan, maar dan moet je wel een verf(hecht)reiniger gebruiken. Deze reinigt het hout zo goed dat schuren eigenlijk niet meer nodig is.
Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.
Het is beter om eerst alles goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kan met Universol. Als je eerst schoonmaakt schuur je niet het eventuele vuil in de ondergrond. Verder schuurt een schone ondergrond veel mooier en makkelijker.
Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet 'nat in nat' wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De eerste verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien. Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Na het ontvetten moet je eerst wachten tot de ondergrond volledig droog is. Dit gaat meestal heel snel, soms binnen enkele minuten. Vervolgens kun je eventuele oude of loszittende verflagen verwijderen.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf 'schrikt' dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.
St Marc is een ontvetter en allesreiniger. Wij adviseren St Marc te gebruiken voor het ontvetten van alle ondergronden binnen en buiten. De ondergrond ontvetten voordat u gaat schilderen is erg belangrijk. St Marc heeft een heerlijke dennengeur waardoor het hele huis heerlijk gaat ruiken.
Het antwoord is: voor het verven eerst ontvetten en dan schuren. Voor het schilderen eerst ontvetten en dan schuren zal een positief effect hebben op het eindresultaat. Zowel ontvetten als schuren zorgt voor een betere hechting van de verf.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Ontvet voor het schilderen de kozijnen
Als je kozijnen niet goed ontvet, schuur je het vet in het hout of metaal en hecht de verf daarna niet goed. Ontvetten doe je met schoonmaakmiddelen zoals ammoniak en St. Marc. Gebruik hiervoor nooit terpentine.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.