Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
Kneed je fondant totdat het zacht genoeg is om uit te rollen. Bestuif je werkblad of aanrecht met poedersuiker. Leg de geknede fondant hier op en rol het uit met een deegroller tot ongeveer 3 mm dikte. Let op dat tot je twee keer de hoogte van je taart én de bovenkant kunt bekleden met je lap fondant.
1:1 botercrème
Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren. Ook het spuiten van dijkjes kun je met deze crème doen, dit dijkje voorkomt dat vochtige vullingen (slagroom, bavarois, etc.) in aanraking komen met het fondant of marsepein.
Decoraties kun je gemakkelijk op fondant plakken door het een heel klein beetje in te smeren met water. Doordat fondant gemaakt is van suiker zal het door water gemakkelijk aan elkaar gaan plakken. Heb je zware creaties die niet blijven plakken met water dan kun je eetbare lijm gaan gebruiken.
In plaats van poedersuiker kunt u voor het uitrollen van fondant (en marsepein) ook Crisco gebruiken. Dit is een plantaardig vet dat voorkomt dat de marsepein of fondant blijft plakken aan uw werkvlak of deegroller. Het heeft als pluspunt dat u fondant en marsepein er mooi van gaan glanzen.
Ja hoor, kan heel goed! Ik begin vaak al een week ofzo voor n taart met boetseren. Ik bewaar boetseersels zonder afdekken (in n keukenkastje), dan worden ze, zoals waternimpf al zegt, wat harder en steviger. Als je ze zacht wilt houden kan je ze invriezen of in de ijskast doen of afdekken met plastic folie.
Het fondant moet ongeveer 38 graden zijn. Let op: het pannetje mag niet te warm zijn. Als het mengsel te dik wordt, voeg dan wat water of eiwit toe om het geheel dunner te maken. Stap 2: Om kleur aan het fondant te geven kan je bijvoorbeeld framboospoeder, kaneelpoeder, cacaopoeder of paprikapoeder gebruiken.
Alle decoraties die moeten/mogen uitharden kun je al een paar weken van tevoren maken. Bewaar deze decoraties in luchtdicht afgesloten bakjes. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.
Fondant droogt snel uit, zorg dus altijd dat je je fondant goed verpakt in plastic folie en de volgende dag eerst weer helemaal soepel kneed voordat je ermee aan de slag gaat.
Fondant wordt ook wel rolfondant genoemd en is ideaal voor het decoreren van taarten. Fondant bestaat voornamelijk uit suiker en is dus een suikerpasta. Deze fondant is geschikt voor uitrollen en boetseren. Met rol fondant kun je eenvoudig taarten bekleden.
Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen. Weer trek in taart? Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen [vlak voor aansnijden].
Re: hoe poedersuiker van fondant krijgen? Of even in de koelkast, dan erbuiten de condens het werk laten doen (niet aanzitten tot alles weer is opgedroogd).
Smeer de koekjes in met wat piping gel. Rol de fondant uit op suikerbakkerspoeder en steek figuren uit met dezelfde uitsteker als je voor de koekjes hebt gebruikt. Leg het uitgestoken plakje fondant op het koekje en druk voorzichtig aan.
Re: Fondant smelten? Marianne schreef: Jawel hoor, kun je gewoon rolfondant voor gebruiken. In de magnetron met wat suikersiroop en vloeibare glucose lukt dat prima.
Hagelslag/Nogatine op een baan van zilverfolie strooien. Bovenkant van de taart nog niet afsmeren. Pak de taart tussen je twee handen (een hand op de bovenkant andere op de onderkant) en rol hem zo over de hagelslag/nogatine. Het zit er dan mooi op.
Maak van je hand een kommetje en zet je hand tegen de onderkant van je taart aan. Zorg dat je de plooien onderaan op dat gedeelte al glad hebt gemaakt. Wrijf nu voorzichtig met je hand naar boven zodat de fondant goed strak tegen de taart aan zit. Werk zo rondom de taart helemaal af.
Fondant kun je zelf kleuren maar ook voorgekleurd kopen. Om zelf fondant te kleuren koop je witte fondant en een kleurgel naar keuze. Op de witte fondant breng je vervolgens wat kleurgel aan en kneed je er goed doorheen.
Luchtdicht. Je kunt je fondant in (boterham)zakjes doen, maar door het in te wikkelen met vershoudfolie kun je de restjes fondant echt goed luchtdicht verpakken. Dit vind ik zelf het prettigst werken. Het is overigens ook nodig om de fondant luchtdicht te verpakken, als je dat niet doet droogt het uit aan de lucht.
Stevige botercrème. (
Kijk hoeveel je biscuit weegt en neem 80% van dat gewicht in botercrème. Dus voor elke 100 gram biscuit, neem je 80 gram botercrème. Verkruimel het biscuit en meng het met de botercrème met je mixer tot een mooi deeg. Zet dit een half uurtje in de koelkast, zodat het weer wat steviger wordt.
Fondant taarten kun je het beste afgedekt op een koele en droge plek bewaren. Bij warm weer is het noodzakelijk om de taart in de koelkast te bewaren, houd er rekening mee dat: Er geen producten met sterke geur, zoals citroen, ui, paprika, vis in de koelkast liggen.
Bestrijk het gebak met het glazuur en laat het vervolgens uitharden, Dit kan 1 tot 2 uur duren, in de koelkast gaat her sneller.
Na de eerste laag aangebracht te hebben moet je de icing zo'n 8 uur laten drogen. Dan is het echt droog en kun je met een gerust hart verdere decoraties aanbrengen.
In Amerikaanse recepten noemen ze poedersuiker vaak 'icing sugar' omdat ze voor de afwerking van taarten en koekjes vaak glazuur maken op basis van die icing sugar. Naast de vele kant-en-klare 'icings' die verkocht worden kan je ook makkelijk zelf glazuur maken met poeder suiker of icing sugar.