Agender betekent letterlijk: zonder gender. Je geeft daarmee aan dat je geen genderidentiteit hebt en/of het niet eens bent met de traditionele indeling.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Wat is genderqueer
Genderqueer is een overkoepelende term voor een genderidentiteit die niet puur mannelijk of vrouwelijk is. Dus als je jezelf niet ziet als man of vrouw, maar een andere genderidentiteit hebt.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Wees je ervan bewust dat er geen duidelijke fysieke eigenschappen zijn waar je op af kunt gaan. Je zult een transgender nooit kunnen herkennen aan alleen maar lichamelijke kenmerken. Ieders lichaam is weer anders, en een enkel lichamelijk kenmerk kan op geen enkele wijze veel vertellen over een persoon.
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Polysexuelen hebben vaak meerdere relaties met mensen van elke geslacht en seksuele geaardheid. Anders dan polyamorie in die zin dat een polyamoreuze persoon meerdere relaties heeft die seksueel en emotioneel intiem zijn.
Queer is een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen. De term wordt meestal gebruikt om uit te leggen dat iemand zich niet thuisvoelt binnen de hetero- en gendernormen en zogeheten 'hokjes' in twijfel trekt.
Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met 'nihil', 'neutraal' of 'nul-gender'. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen.
Demigirl: Mensen die zich voor een gedeelte, maar niet volledig identificeren met het gender vrouw. Demiboy: Mensen die zich voor een gedeelte, maar niet volledig identificeren met het gender man.
Cisgender en binaire hokjes
Als je cisgender bent, komt je genderidentiteit (hoe je je voelt van binnen) overeen met je geboortegeslacht. Bijvoorbeeld: je bent geboren met een penis en je voelt je man. Of je voelt je vrouw en bent geboren met een vulva. Dit valt binnen het 'binaire geslachtsmodel'.
Meer mensen in de non-binaire Facebookgroep gaven aan dat hun broers en zussen hen 'sibbe' of 'sibbel' noemden. Een andere creatieve oplossing voor broers en zussen van non-binaire mensen is om het om te draaien, en te zeggen: 'Ik ben de broer/zus van X.
Sommige jongeren noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat ze op mensen verliefd worden en dat het niet uitmaakt of iemand nou een meisje, een jongen of iets ertussenin is. 'Pan' betekent namelijk 'alles' in het Grieks. Meer over lesbisch, homo, bi.
Non-binair: iemand wiens gender zit op het spectrum tussen 'man' en 'vrouw'. Gender fluïde: het geslacht waarmee jij je identificeert varieert per dag of tijd. Agender: mensen die zich met geen enkel gender identificeren. Bigender: iemand die zich volledig vrouw én volledig man voelt.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Queer betekent letterlijk 'vreemd'. Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur.
Cisgender of cisseksueel (verkorte vorm cis) betekent een genderidentiteit die overeenkomt met het geboortegeslacht. Het is de tegenhanger van transgender en transseksueel, waarbij het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen.
Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis in de 'binaire' hokjes man of vrouw. Non-binair is eigenlijk een parapluterm: het wordt gebruikt voor alle genders die buiten de tweedeling man/vrouw vallen. Sommige non-binaire mensen noemen zich bijvoorbeeld gender non-conform, agender of genderfluide.
Denk na over mensen waar je je tot aangetrokken voelt, of het nu mensen zijn die je persoonlijk kent, beroemdheden of zelfs fictieve personages. Als je merkt dat alle of de meeste mensen tot wie je je je aangetrokken voelt, van een ander geslacht zijn dan jij, dan is de kans groot dat je hetero bent.
De Engelse term voor niet zo seksueel zijn
In het Engels is daar een term voor: graysexuality. Mensen die zich hiermee identificeren vallen onder het spectrum van aseksualiteit. Toch is er een belangrijke nuance. Mensen die graysexual zijn vallen in een soort grijze zone in de manier waarop ze seks ervaren.
Iemand die een romantische aantrekking tot alle geslachten ervaart, maar niet noodzakelijk seksuele aantrekking voelt.
Omdat de taal rondom gender en geslacht voortdurend in beweging is, is het moeilijk om een overzicht van alle mogelijke genders te geven. Volgens sommige experts bestaan er wel 100 genders. Hier is een overzicht van 65 genders: Agender.
Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of iemand is geboren met een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt.
Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender. Je kunt je ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, met jouw jongens- of meisjeslichaam, dan heet dit 'genderdysforie'.
Kies een gepaste tijd en plek om uit te komen.
Dit kan je ouders laten denken dat je uit de kast komt omdat je boos bent, of omdat je de focus van een ander weg wil nemen. Vind of maak een tijd waarop het alleen jou en je ouders zal zijn. Dan zullen er geen andere afleidingen of onderbrekingen zijn.