Duizendblad is een plant uit de composietenfamilie. De soortaanduiding millefolium verwijst naar het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De geslachtsnaam is afgeleid van Achilles, die duizendblad met zijn legers meenam voor de behandeling van krijgswonden.
Witte bloemparaplu's. Als je duizendblad ziet herken je het onmiddellijk, want de plant komt in Nederland relatief veel voor. Hij groeit vaak langs wegen, fietspaden en op grasvelden. Met zijn kleine blaadjes en schermvormige vaak witte bloemparaplu's is hij makkelijk te herkennen.
De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika, heeft een typische op kamille lijkende geur en hoort tot de Composietenfamilie. De plant wordt 15-50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken en kan zich op die manier vegetatief verspreiden. Het is een meerjarige soort.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De plant is niet giftig, maar het is wel zaak dat je niet per ongeluk jacobskruiskruid meeneemt als je gaat wildplukken. Deze plant lijkt namelijk op duizendblad, maar is wel giftig.
Achillea millefolium
Duizenblad is inheems, dit wil zeggen dat de plant hier van nature voorkomt. Het is een mooie, kruidachtige plant met zachte, varenachtige, decoratieve bladeren. Duizendblad dankt zijn naam aan de geveerde bladeren, die ieder op zich weer bestaan uit vele bladeren (duizendbladeren).
En ja inderdaad, je kunt duizendblad eten, de jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Van de stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen laten trekken.
Duizendblad heeft liggende, zich vertakkende stengels die wortelen bij de knopen. Het is een zeer gewoon onkruid dat vooral veel voorkomt in een arme, droge en slecht gevoede grasmatten.
Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.
Maak een aftreksel van duizendblad: doe 3 afgestreken eetlepel bladeren en bloemen in een schaaltje en giet er 150 ml kokend water over.
Duizendblad is net zo veilig voor de meeste huisdieren als voor mensen. Cavia's en schildpadden houden meestal van de bladeren en stengels van duizendblad.
Duizendblad wordt door de eeuwen heen gebruikt om zijn bloedstelpende en wondhelende eigenschappen. Deze eigenschappen heeft duizendblad te danken aan de looistoffen die het bevat. Het is ook een bittermiddel dat gebruikt wordt bij maagstoornissen, gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering en kolieken.
Duizendblad is een meerjarige bloemensoort die bloeit met witte bloemen. Bekende plant die vaak in boeketten wordt verwerkt.
Duizendblad vormt ondergrondse wortelstokken waarmee hij zich vegetatief kan verspreiden. De stengel is stevig, vrij hard en rechtopstaand, ongeveer 15 à 50 cm hoog. De bladeren zijn dubbel geveerd en staan verspreid op de stengel.
Snoeien duizendblad
Na de bloei, in augustus, de plant in zijn geheel terugsnoeien. Hierdoor loopt de Duizendblad weer opnieuw uit en bloeit hij weer opnieuw in september. Vroeg in het voorjaar afgestorven resten afknippen.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
Weegbree is een overblijvend plantje dat je overal langs de wegen tegenkomt, het heeft smalle langwerpige bladeren met 7 nerven. De blaadjes groeien in een rozet, daaruit groeien de stengels met een bruine eivormige aar, met hele kleine witgele bloempjes. Nu zie je ze overal bloeien tot laat in het najaar.
Vrouwenmantel is diuretisch. Vochtopeenhopingen bevatten afvalstoffen en bevinden zich niet zelden in de gewrichten waar ze reumatische aandoeningen kunnen veroorzaken. Vrouwenmantel zorgt ervoor dat de oorzaak van reuma en de artrits en artrose wordt aangepakt zodat reumatische aandoeningen verdwijnen.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Duizendblad is winterhard maar niet wintergroen. Duizendblad sterft in de winter dus bovengronds af om in de lente weer boven te komen.
Rododendron, azalea, pieris en oleander. Rododendron, azalea, pieris en oleander bevatten een sterk zenuwgif dat, afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid, symptomen veroorzaakt als speekselen, schuimbekken, knarsetanden, wankelen en acute dood.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Zoals al genoemd wordt duizendblad in de kruidengeneeskunde voor een zeer uiteenlopend aantal kwalen aanbevolen: ontstekingsremmend bij probleem maag-darm, bloedreinigend, kalmerend, algemeen versterkend, nierziektes, tandpijn, hoofdpijn, zenuwpijn en doorbloedingsproblemen hart.