Voor fase A (eerste 78 weken) geldt dat er geen opzegtermijn is, maar dat je opzegt met onmiddellijke ingang. Je meldt dit wel minstens 1 dag van tevoren, zodat voor vervanging gezorgd kan worden. In fase B (en C) zijn de opzegtermijnen afhankelijk van het type uitzendovereenkomst.
De wettelijke opzegtermijn bedraagt één maand, dus tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Alleen als het uitzendbureau (tijdelijk) geen loon uitbetaalt aan de uitzendkracht, omdat er geen werk voorhanden is (loonuitsluiting), geldt voor de uitzendkracht geen opzegtermijn.
Zelf je uitzendovereenkomst beëindigen in de eerste 78 weken
In de eerste 78 weken van de overeenkomst kan dit per direct. Je moet het uitzendbureau wel minimaal 1 werkdag van te voren op de hoogte stellen, zodat zij op zoek kunnen gaan naar vervanging.
Een uitzendkracht die in fase A met uitzendbeding zit, mag op elk moment opzeggen en hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn. Wel is het verplicht om dit één werkdag van tevoren aan te geven, zodat het uitzendbureau nog op tijd vervanging kan regelen.
De eerste fase in een uitzendcontract is fase A of fase 1 en 2. Deze periode duurt maximaal 78 weken. Start u vanaf januari 2022 met werken voor een uitzendbureau? Dan duurt fase A maximaal 52 weken.
Fase A zonder uitzendbeding
Deze periode duurt 52 gewerkte weken, waarin een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mag worden aangegaan. Een uitzendbeding mag alleen worden opgenomen in deze fase.
Fase A met uitzendbeding
Dankzij dit uitzendbeding in fase A kun jij als uitzendkracht op elk moment aangeven dat je wilt stoppen met werken. Je moet dit wel één werkdag voordat je stopt melden bij het uitzendbureau. Dit kan wel van beide kanten komen, het uitzendbureau kan de overeenkomst dus ook beëindigen.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
U bent als uitzendkracht werkzaam in fase A zolang u nog geen 78 weken voor hetzelfde uitzendbureau gewerkt heeft. Elke week waarin u gewerkt heeft (het aantal gewerkte uren maakt niets uit) telt mee. Als u 26 weken of langer niet voor dit uitzendbureau gewerkt heeft, dan begint de telling van de 78 weken opnieuw.
fase B. Als de uitzendkracht direct na fase A of binnen zes maanden daarna weer uitzendwerk verricht bij hetzelfde uitzendbureau, komt hij in fase B. In fase B wordt gewerkt op basis van een of meer 'gewone' arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (zonder minimumduur). Fase B duurt maximaal vier jaar.
De uitzendkracht doorloopt fase A in de eerste 78 gewerkte weken dat hij voor een uitzendbureau werkt. Elke (kalender)week waarin hij werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 78 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.
- Fase A: Bij toepasselijkheid van de CAO-ABU mag vanaf 3 januari 2022 de eerste fase maximaal 52 gewerkte weken duren (in plaats van het wettelijk uitgangspunt van 26 weken). In deze fase A mag het uitzendcontract altijd tussentijds onmiddellijk worden beëindigt zodra de opdrachtgever zijn opdracht beëindigt.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding mag tussentijds en met onmiddellijke ingang worden opgezegd door zowel uitzendkracht als uitzendbureau.
Fase B van een uitzendovereenkomst
De arbeidsrelatie tussen een uitzendkracht en een uitzendbureau gaat fase B in wanneer je als uitzendkracht na 78 weken blijft werken voor het uitzendbureau. Dit gebeurt ook als na 78 weken werken het uitzendbureau binnen 26 weken een nieuw contract met je aangaat.
Wanneer de werkgever de opzegging betekent tijdens de periode van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, begint de opzeggingstermijn pas te lopen na het einde van die schorsingsperiode. Zowel de opzeggingstermijn zelf als de periodes van schorsing ervan worden berekend in kalenderdagen.
Fase A kan maximaal 52 gewerkte weken duren. In deze fase telt elke gewerkte week mee voor de opbouw van 52 weken. Het maakt hierbij niet uit hoeveel uren je werkt in een week. Bij een onderbreking van 6 maanden of langer begint de telling opnieuw.
De eerste dag geldt als wachtdag, je hebt dan dus geen recht op loon. Vanaf de derde dag heb je recht op 90% van het loon. Deze regeling geldt gedurende het eerste ziektejaar. Vanaf het tweede ziektejaar heb je nog recht op 80% van je loon.
Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding
In fase B en C en fase 3 en 4 geldt er nooit een uitzendbeding. Zonder uitzendbeding heb je als uitzendkracht meer rechten. Zo kan het uitzendbureau je niet zomaar ontslaan en krijg je loon bij ziekte en soms ook als er (tijdelijk) geen werk voor je is.
Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.
Geeft je bediende zelf zijn ontslag? Dan geldt een termijn van anderhalve maand per begonnen schijf van vijf jaar anciënniteit, met een maximum van: drie maanden als je medewerker per jaar minder dan 32.254 euro verdiende. viereneenhalve maand als hij minder dan 64.508 euro verdiende.
Volgens de wet mag je als werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten gedurende een maximale periode van 2 jaar krijgen.
Uitzendkrachten met een uitzendbeding verliezen direct hun uitzendbaan als zij ziek worden. Zij hebben dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een Ziektewet-uitkering. Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.
Een uitzendkracht werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Dit brengt voor jou als opdrachtgever/inlener bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Sinds 1 januari 2020 ben je als opdrachtgever verplicht om de arbeidsvoorwaarden van jouw organisatie kenbaar te maken.