Kater. De dagen na cokegebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen. De cokedip wordt over het algemeen door gebruikers wel als minder sterk ervaren dan de dip die speed of XTC kunnen geven.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
De eerste week heb je last van zeer wisselende stemmingen. Dan breekt een periode van een week of tien aan waarin je geen afkickverschijnselen meer hebt en het gevoel hebt dat je er helemaal vanaf bent. Helaas volgt er daarna een periode waarin je depressief kunt worden. Dit kan wel een half jaar duren.
De dagen na cocaïnegebruik kan je jezelf moe, uitgeblust en zelfs depressief voelen. Over het algemeen rapporteren gebruikers wel een zachtere kater dan na speed of XTC. Soms probeert men de dip op te vangen door opnieuw te gebruiken. Hierdoor wordt de 'kater' achteraf erger en duurt langer.
Op de dag na coke is het verleidelijk om een lijntje te snuiven om je beter te voelen. De kans is echter groot dat je op deze manier verslaafd raakt. Meestal lukt het niet om zelf te stoppen met coke. Schakel daarom professionele hulp in, bijvoorbeeld van Trubendorffer.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
De afkickverschijnselen van coke kunnen hevig zijn. Men voelt zich vaak moedeloos en futloos. Stoppen met coke kan leiden tot hevige vermoeidheid en stemmingswisselingen. Er kunnen zelfs depressies of hallucinaties ontstaan.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
De halfwaardetijd van cocaïne/coke is ongeveer 1 uur. Dat wil zeggen dat na 1 uur de helft van de cocaïne uit het bloed verdwenen is. De hoogste concentratie cocaïne wordt na 1 uur bereikt, dus 2 uur na inname is ongeveer de helft verdwenen. 5 uur na inname is de cocaïne voor 98% uit het bloed verdwenen.
Moe en moeilijk bewegen lijkt op een dopamine afname, terwijl cocaïne een dopamine toename veroorzaakt. Het kan hiermee een persoonlijke reactie zijn op coke: soms krijgen mensen dopamine verhogers voorgeschreven bij rusteloze benen. Dan kan een bijwerking apart genoeg ook moeheid zijn.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: 'Cocaiïne is minder slecht voor je dan alcohol', als een feit.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Door cocaïne kan je mond, tong en keel verdoofd raken. Het kan ook tintelend aanvoelen. Soms ontstaat dit bij hele zuivere cocaïne. Maar het kan ook komen omdat het versneden is met bijvoorbeeld lidocaine.
Direct zichtbare symptomen cokegebruik
Je bloeddruk stijgt en je pupillen verwijden. Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer.
Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving.
Korte termijn risico's van cocaïne:
Iemand kan opgefokt raken of agressief worden. Problemen met hart en bloedvaten. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Veel en vaak gebruiken vergroot het risico hierop, net als het combineren van cocaïne met andere drugs of met alcohol.
Je misbruikt drugs wanneer je in een jaar tijd last hebt van tenminste een van de onderstaande symptomen: Gebruik gaat ten koste van je werk, school of thuis. Voortdurend gebruik ondanks terugkerende problemen op sociaal gebied (ruzies) Herhaaldelijk gebruik in gevaarlijke situaties zoals in het verkeer.
Werkingsduur. Bij het snuiven van coke werkt het ongeveer 30 minuten. Bij roken slechts enkele minuten. En bij het spuiten van coke ook slechts enkele minuten.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Gebruikelijk voor volwassenen is dat men lijntjes maakt van ieder ongeveer 0,05 ofwel 1/20e gram. Hoeveel lijntjes iemand snuift is afhankelijk van zijn ervaring. Iemand die voor de eerste keer gebruikt zal met een paar halve lijntjes beginnen. Cocaïne werkt ongeveer 30-60 minuten.
In de gemiddelde lijn zit er ongeveer 50 mg, maar er zijn al mensen gestorven van 25 mg. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die met dodelijke hoeveelheden in hun lichaam rondlopen (meer dan 2 mg per liter bloed) en er niet eens van hoeven te zweten.