Algemene Bank Nederland (ABN)
In vroeger tijden bestond er het ABN: het Algemeen Beschaafd Nederlands. In 1970, ja, zo lang geleden alweer, werd die term afgeschaft en vervangen door Algemeen Nederlands. Want een ieder die géén ABN spreekt, zou wel eens als onbeschaafd bestempeld kunnen worden. Sinds 2005 is de term Standaard Nederlands ingevoerd.
De verspreiding van het ABN
Het ABN begint zijn carrière rond 1900 bij de elite in de Hollandse steden, een kleine groep die zich door hun taal sociaal wil onderscheiden van de rest. Tot ca. 1920 beheerst amper 3 % van de bevolking dit chique ABN.
Bij een dialect worden er ook andere woorden dan het Nederlands gebruikt. Volgens hoogleraar economie Jan van Ours wordt er in Haarlem Nederlands gesproken wat het dichtste bij Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) in de buurt komt.
Harmen Siezen is dé modelspreker van het ABN. Uit onderzoek van de taalkundige Dick Smakman, die 12 juni in Nijmegen promoveerde, blijkt dat Siezen nog in 2005 – toen hij al enkele jaren met pensioen was – door de meeste Nederlanders als hét voorbeeld van een spreker met een verzorgde uitspraak werd genoemd.
Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Niet minder dan 63 procent van de Nederlanders zegt Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) te spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nijmeegse taaldeskundige Dick Smakman.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Een logopedist analyseert voor jou de manier waarop je klanken in je mond maakt. Dit is de eerste stap om te werken aan het afleren van je accent. Daarna is het een kwestie van heel veel oefenen. Wat de manier van praten die je je hele leven al met je meedraagt, is alleen met veel oefenen te veranderen.
Men zegt niet zomaar 'oefening baart kunst'. Je verliest je accent niet als je er niet bewust aan werkt. Neem vijf dagen per week de tijd om te werken aan het accent dat je wilt hebben. Je moet minstens 15 minuten oefenen, maar 30 minuten tot een uur is ideaal.
Groningers zijn nieuwsgierig van aard. Zeker naar vreemden toe. Dan vragen ze steevast: “Waar kom je weg?” Daarmee bedoelen ze niet waar je net bent geweest. Maar waar je vandaan komt, waar je wortels liggen.
Op 3 oktober 2008 heeft de Nederlandse overheid Fortis/ABN AMRO Nederland overgenomen. De overheid nam ook aandelen van Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance over. De aandelen werden ondergebracht in een speciale stichting. Dat was nodig om belangentegenstellingen te voorkomen.
Een afkorting (in de specifieke betekenis van het woord) is de weergave van een woord of een woordgroep door een of meer (begin)letters, zonder dat de afkorting in de plaats komt van wat wordt afgekort: als we de afkorting voorlezen, spreken we niet de afkorting uit, wel het woord of de woorden waar ze voor staat.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.
De plaatsen in het noordwesten van Nederland worden onder het Hollands gerekend. Hollands is samen met het Brabants het meest gesproken hoofddialect van het Nederlands.
Een "natuurlijke" taal zoals het Nederlands wordt niet uitgevonden; ze ontstaat in een gemeenschap van sprekers. Het Nederlands behoort tot een grote groep talen, die we de Indo-Europese talen noemen.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Algemeen Belgisch-Nederlands
Zij definieert "standaardtaal in België" als "het Nederlands dat algemeen bruikbaar is in het publieke domein in België, dat wil zeggen in alle belangrijke sectoren van het openbare leven, zoals het bestuur, de administratie, de rechtspraak, het onderwijs en de media".