De juiste woorden om te troosten
We zullen je kindje nooit vergeten. Ik vind het moeilijk om de juiste woorden te vinden, maar ik leef erg met je mee en je kunt altijd bij me terecht. Ik zal je elke avond even bellen, maar je hoeft niet op te nemen als je daar geen behoefte aan hebt.
Durf de naam van het overleden kind(je) te vermelden op het kaartje. Schrijf gerust 'hier heb ik geen woorden voor' of 'ik weet niet wat ik kan schrijven', dat is helemaal oké. Als het kindje stierf tijdens de zwangerschap of net na de geboorte, mag je de ouders zeker proficiat wensen, ze werden mama en papa!
Hieronder een aantal dingen die je kunt zeggen, of schrijven: Wat een mooi jongetje/meisje, en wat is hij/zij geliefd. Gefeliciteerd met de geboorte van jullie lieve jongen/meisje/baby naam, hij/zij zal worden gemist. Je bent moeder geworden van de mooiste en meest perfecte ziel, wat zul je trots zijn.
Maar het is zo onnatuurlijk dat zelfs de natuur er geen raad mee weet. Want hoe noem je een ouder die zijn of haar kind verloren heeft? Een kind dat zijn ouders verliest is een wees. Een man die zijn vrouw verliest een weduwnaar en een vrouw die haar man verliest een weduwe.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Zeg minder, vraag meer.
Een verlies voelt voor iedereen anders, dus er bestaan geen 'perfecte' woorden of condoleances. Een mooie manier om een gesprek over de dood te starten, is door het stellen van vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de rouwende gaat, hoe hij het afscheid heeft ervaren en wat je kunt betekenen.
Rouwbegeleiding bij het verliezen van je kind
Soms kan je als ouder behoefte hebben aan begeleiding bij het rouwproces. Een psycholoog kan helpen als het niet lukt om alleen het verlies een plek te geven. Een psycholoog kan je handvatten geven om met het verlies om te gaan.
Noem de naam van het kind als je die weet en vertel dat je je niet in hun situatie kunt verplaatsen maar dat je wel met de ouders meeleeft. Zodra jij het verlies kunt benoemen, is de kans groot dat de ouders hun verdriet willen delen. Hoe vaker zij kunnen vertellen over hun kind of het gemis, hoe beter.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Nadat de dierbare overledene is opgebaard, kan men met familie, vrienden en dichtste kennissen de laatste groet brengen. Vooral voor het rouwproces is dergelijke groet en afscheid nemen onderdeel van het rouwproces.
Anno 2020 is het heel normaal om je steun ook online te betuigen. Op rouwplatformen zoals www.ingedachten.be kan je families laten weten dat je met hen meeleeft. Je kan er een persoonlijke digitale rouwkaart versturen, het publieke rouwregister tekenen, een virtueel kaarsje branden en zelfs afscheidsbloemen bestellen.
Wie te condoleren? Beste Wie te condoleren, Broers en zussen condoleren elkaar niet met het verlies van een broer of zus. Wel wordt de weduwe/ weduwnaar (als die er is) of de kinderen van de overledene door de broers/ zussen gecondoleerd.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Hoe lang deze fases duren, is voor iedereen verschillend. Dit kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar. Er bestaat geen tijdslimiet voor het rouwproces bij het verlies van een kind. De omgeving zal vinden dat je na een paar maanden er wel overheen moet'zijn, maar vaak wordt het verdriet dan juist erger.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
Het blijkt dat jaarlijks ruim 6000 minderjarigen één of beide ouders verliest, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind 2011 waren er 34.000 minderjarigen die één van hun ouders hebben verloren. 330 kinderen waren allebei hun ouders kwijt.