Een overhaaste generalisatie, ook bekend als de "wet van de kleine aantallen" (de tegenhanger van de "wet van de grote aantallen"), "secundum quid" of "overgeneralisatie", is een drogreden waarbij een standpunt wordt beargumenteerd op basis van te weinig en niet-representatieve gegevens.
Voorbeelden hiervan zijn: “Het regent altijd in Nederland”; “Alle Rotterdammers zijn onbeleefd”; “Vrouwen gedragen zich altijd zo”; “Alle mannen denken altijd aan seks” en “journalisten zijn gemeen.” Als je jezelf zo hoort spreken of denken, pauzeer dan even en denk erover na!
(1) Algemeen maken, veralgemeniseren; (2) Vaststelling bij een enkel geval voor algemeen geldend houden.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als de handelingen/kenmerken van één of enkele personen wordt gezien als kenmerk van een grote groep. Dit heeft een negatieve bijklank en leidt tot vooroordelen. Ook stereotypen van een groep zijn onjuiste generalisaties.
Het vertekenen van het standpunt
Er worden woorden in de mond van de 'tegenstander' gelegd die hij of zij helemaal niet zo bedoelde. Voorbeeld: Man: Ik vind vrouwen soms erg snel geïrriteerd.
Autoriteitsargument of verkeerde autoriteit
Hierbij wordt een autoriteit gebruikt die het met het standpunt eens is, dus dan moet het ook wel waar zijn. Dit hoeft geen deskundige autoriteit te zijn. Er wordt dan ten onrechte beroep gedaan op deze autoriteit.
De cirkelredenering is een veelvoorkomende drogreden
De cirkelredenering is een discussiefout waarbij iemand een argument opvoert dat gelijk is aan het standpunt. Bijvoorbeeld: Ik vind Kees geen aardige man, want ik mag hem niet zo.” of met iets meer uitgebreider.
Generaliseerbaarheid. Onderzoekers analyseren een specifiek deel van de werkelijkheid en doen hier uitspraken over. Ze willen dat deze uitspraken gelden voor een zo groot mogelijke groep personen of situaties. Dit noem je generaliseerbaarheid.
Theoriegedragen generaliseerbaarheid
Yin (2008) spreekt in zijn boek over gevalsstudies van 'analytic generalization', ook wel theoretische generalisatie genoemd, die wordt afgezet tegen statistische generalisatie. In gevalsstudies zou het trekken van een gerandomiseerde steekproef uit een populatie niet passen.
Een drogreden is een redenering die niet helemaal opgaat. Iemand suggereert een geloofwaardig verband tussen twee dingen, maar als je scherp luistert, is de redenering veel te kort door de bocht.
heeft gegeneraliseerd (volt. deelw.) op grond van één voorbeeld een heleboel gevallen hetzelfde beoordelen vb: je moet niet generaliseren: niet alle blonde vrouwen zijn dom! Men moet om de kaart leesbaar te houden in het afgebeelde gebied gaan selecteren, schematiseren en symboliseren.
Genereren is het voortbrengen van iets, zoals bijvoorbeeld stroom. Ook kan het bij genereren gaan om het voortbrengen van radiogolven, trillingen die opgevangen kunnen worden door een andere ontvanger. Voor de opwekking van stroom bestaan verschillende generators of aggregaten. Ook zonnepanelen genereren stroom.
Wanneer men voortbouwt op foutieve argumenten is er sprake van een drogredenering. Een voorbeeld van een drogredenering is 'Mijn oma dronk elke dag wijn en zij is 100 geworden, dus alcohol is helemaal niet gevaarlijk'. In dit argument wordt een overhaaste generalisatie gemaakt.
Drogreden van traditie stelt dat als iets in het verleden zo gedaan is dit ook een geldig argument is om het weer op die wijze te doen. 'We doen het altijd al zo…' of 'We hebben nooit online gewerkt, dus dat kan gewoon niet'. Tip: In het geval van een drogreden van de historie kun je gewoon toegeven aan de ander.
In een betoog wil je, net als tijdens een debat, anderen overtuigen om jouw standpunt in te nemen. Dit doe je door argumenten te brengen die jouw (opgelegde) mening ondersteunen. Je gaat er in een betoog vanuit dat de lezer het oneens is met jouw standpunt óf nog geen mening heeft over het onderwerp.
Wanneer je de steekproef en het onderzoek goed hebt uitgevoerd, mag je de resultaten en conclusies betrekken op de gehele populatie. De resultaten en conclusies zijn dus generaliseerbaar voor de hele populatie.
Lincoln and Guba (1985) hebben in kwalitatief onderzoek de overdraagbaarheid (applicability) gedefinieerd als het laten zien dat de bevindingen in andere contexten kunnen worden toegepast.
De meest gebruikte wijze is door te onderbouwen of je hebt gemeten wat je wilde meten of door de uitkomsten van je onderzoek te vergelijken met relevante resultaten, data of theorieën uit andere wetenschappelijke studies.
Om de betrouwbaarheid voldoende te kunnen testen moet een onderzoek herhaalbaar zijn. leidt het dan tot dezelfde resultaten, wat niet hetzelfde is als gelijke resultaten, dan is je onderzoek betrouwbaar.
Peer debriefing houdt in dat je je interpretaties aan een collega voorlegt om te kijken of de opvattingen overeenkomen. De binnengekregen reacties van de respondenten zijn uit de e-mails gekopieerd en in een document geplaatst.
Een drogreden is een vrij breed begrip voor een redenering waar iets niet aan klopt maar die op het eerste gezicht of gehoor wel aannemlijk lijkt.
Een drogreden, schijnreden of sofisme is een reden of redenering die niet correct is, maar wel aannemelijk lijkt.