geoctrooieerd. Gellangom is een toegelaten voedingsadditief; het E-nummer van de stof is E418. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Het mag quantum satis toegevoegd worden aan zowel voedingsmiddelen als dranken.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
Op etiketten van voedingsmiddelen kun je guargom herkennen aan het E-nummer E412. Guargom wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant.
Xanthaangom is van plantaardige oorsprong en het kleverige goedje ontstaat uit suiker en melasse. Melasse is een voedzame zoetstof die een bijproduct is van de suikerproductie. Xanthaangom wordt behalve als verdikkingsmiddel ook als stabilisator, emulgator én glutenvervanger gebruikt.
Enkele E-nummers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals kaliumnitriet (E249) en natriumnitriet (E250). Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan vleeswaren om te voorkomen dat de producten besmet raken met de bacterie die botulisme veroorzaakt.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
Waar zitten veel E-nummers in? U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Volgens de onderzoekers doen de emulgatoren schadelijke bacteriesoorten in de darmen floreren, die vervolgens het darmslijmvlies aantasten. Hierdoor raakt de barrière verzwakt die het darmslijmvlies en de darmwand normaal gesproken vormen tussen de darminhoud en het lichaam.
Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers, bijvoorbeeld voor glutamaat of bepaalde kleurstoffen. In de praktijk komen overgevoeligheden voor E-nummers echter heel weinig voor.
Dit geldt voor producten als brood, yoghurt, kefir en vergelijkbare producten. Deze bevatten minimale hoeveelheden alcohol (bij brood wel redelijk veel in het deeg, maar bij het bakken gaat dit verloren), en zijn dus halal. Het is onmogelijk om dronken te worden van deze producten.
Gelatine. Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier.
Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij meestal om een mengsel van allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.
Zo herken je verborgen E-nummers
Hulpstoffen worden altijd met een functie toegevoegd. Die functie staat verplicht voor de hulpstof in de ingrediëntenlijst. Er staat dan bijvoorbeeld 'verdikkingsmiddel: Arabische gom'. Omdat er 'verdikkingsmiddel' staat, weet je dat Arabische gom een E-nummer heeft.
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
Toch is het een vraag die veel mensen hebben. "E-nummers zijn veilig, maar je kan niet spreken van gezond of ongezond. E-nummers hebben meestal geen voedingskundige functie. Ze worden toegevoegd in kleine hoeveelheden aan een product en zijn functioneel.