De waterkoker ontkalken doe je door 250 ml natuurazijn ongeveer twee uur in te laten werken in de waterkoker. Zo kan kalk op de bodem oplossen. Vul daarna aan met water en zet de waterkoker aan totdat de rest van de kalk ook opgelost is. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water.
Ontkalken. Met azijn kun je prima huishoudelijke apparaten ontkalken. Hiervoor kun je natuurazijn of schoonmaakaijn gebruiken. Schoonmaakazijn is sterker, daar heb je minder van nodig.
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Vul de waterkoker met een laag natuurazijn
Ongeveer 250ml natuurazijn is voldoende om de bodem van de waterkoker te ontkalken. Giet het middel puur in de waterkoker, dus zonder water toe te voegen. Als je schoonmaakazijn gebruikt in plaats van natuurazijn, maak dan een 50/50 mengsel van azijn en water.
De kalk is echter niet schadelijk voor je gezondheid. Hoewel een kleine hoeveelheid kalk niet slecht is voor het menselijk lichaam, is het wel slecht voor je keukenapparatuur. De kalkaanslag tas de kwaliteit van je waterkoker en andere apparatuur aan, waardoor ze minder lang meegaan.
Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Keukenazijn kan van synthetische oorsprong zijn, maar de meeste keukenazijn in de supermarkt is natuurazijn met een concentratie van 4-8% azijnzuur.
Hoe vaak je waterkoker ontkalken? De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken. Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende.
Maak je ontkalker
Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken. Zo kun je bijvoorbeeld een commercieel product kopen in de supermarkt, of twee eetlepels citroenzuur mengen met een liter warm water.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
Het koffiezetapparaat en de waterkoker zijn eenvoudig te ontkalken met witte natuurazijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water. Vul het apparaat of de waterkoker tot een gewenst vulniveau, dan een nacht laten intrekken. Op deze manier weekt de kalk los van de wanden.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Naast de voor de hand liggende toepassingen zoals in dressings en bij het inmaken van groenten is azijn ook een fantastisch ingrediënt om mee te koken. Voeg bij gebruik van vette vleessoorten zoals spareribs een scheutje toe aan de marinade.
Hoewel het veilig is om natuurazijn te gebruiken voor het ontkalken van je Dolce Gusto, is het niet aan te raden. Azijn blijf je lang ruiken en proeven, ook al spoel je de machine heel goed door na het ontkalken. De zure geur en smaak van achtergebleven azijn kan de smaak van je koffie bederven.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.