De appel is een belangrijke bron van voedingsstoffen en draagt bij aan een goede gezondheid. Een appel bevat een keur aan gezonde vitaminen (B en C). De Jonagold is overigens één van de beste zo niet de beste leverancier van vitamine C. De schil, en het vruchtvlees zijn het gezondst.
Alle appels zijn gezond, maar Jonagold is dé gezondste. Bij een onderzoek naar verschillende appelrassen aan de universiteit van Bonn in Duitsland bleek de Jonagold dé gezondste appel te zijn.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Een appel snoepen mag dus gerust! Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Appels zitten vol goede voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Van alle soorten fruit onttrekken appels het beste vet en overtollig vocht uit de ingewanden. Daarnaast zorgt de schil voor een schurende werking in de darmen, waardoor vet en afvalstoffen makkelijk kunnen worden afgevoerd.
Een sappige handpeer bevat verrassend genoeg minder calorieën dan een Elstar-appel, de meest gegeten appel van Nederland. Het is geen wereld van verschil (55 tegen 63 calorieën per 100 gram volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand), maar toch leuk om te weten.
Smaak. De Jonagold is een zoetzure appel en heeft een heel goed aroma. Deze appel is het lekkerst om als gezond tussendoortje uit de hand te eten. Ook bij het dessert, bijvoorbeeld door yoghurt en in muesli doet hij het erg goed.
De appel dankt haar naam aan de combinatie van de rassen Golden Delicious en Jonathan. De Jonagold is geelgroen van kleur en heeft een rode blos. Appels zijn ook de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Groene appels vetverbranding
Je kiest het beste voor groene appels voor een goede vetverbranding. In deze appels zit de stof phloridzine.
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis.
Hoeveel suiker bevat een appel? Er zijn veel soorten appels, maar gemiddeld bevatten appels ongeveer 52 kcal per 100 gram. Deze calorieën komen bijna volledig van de 14 gram koolhydraten, waarvan 10 gram suikers. In een appel zitten namelijk bijna geen vet (0,2 gram) en geen eiwitten (0,3 gram).
Het is de laatste.” Volgens Van der Meijs doen andere appels onder voor de echte Elstar. ,,Anders appels zoals de Jonagold zijn net wat zoeter, minder lekker.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Appels, bananen en perziken
Fruit bevat ook veel natuurlijke suiker, zoals fructose. 'Hoewel het minder gebruikelijk is dan lactose-intolerantie, ervaren sommige mensen gas en een opgeblazen gevoel van fruit, omdat hun GI-systeem niet alle suikers in fruit juist afbreekt', legt hij uit.
Juist! Een kleine appel met schil bevat iets meer dan 3,5 gram vezels. De schillen van veel vruchten bevatten onoplosbare vezels, een natuurlijk laxeermiddel.