Er is slechts een beperkt aantal banken dat een hypotheek voor een tweede huis wil financieren. De meeste kans op een hypotheek voor een tweede huis maak je bij de ABN AMRO, BLG Wonen, Rabobank, NIBC en ING. Een vakantiehuis kopen is dus lastig vanwege de financiering.
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
Je tweede verblijf is ook gewoon een huis en kun je dus financieren met een tweede hypotheek. Maar met een hypotheek voor een tweede huis mag je maximaal 75% van de woningwaarde lenen. Je volledige tweede huis financieren met een hypotheek is dus onmogelijk. Het resterende deel moet je zelf betalen.
Een 2e hypotheek wordt berekend door 75% tot 80% (afhankelijk van de hypotheekverstrekker) van de marktwaarde van de woning te nemen minus het totale inschrijvingsbedrag van de huidige hypotheek minus 30% van het inschrijvingsbedrag. Deze berekening is een indicatie.
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren. Enkele banken hebben de mogelijkheid om 80%-90% aan hypotheek te verstrekken. Er zal daarom vrijwel altijd een gedeelte over blijven wat u zelf moet inleggen.
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Ook wanneer je een lening wil aangaan voor een tweede woning, zal jouw eigen inbreng sinds het begin van dit jaar hoger moeten liggen. Zo mag je maar tot maximum 90 % van de waarde van de tweede woning lenen. Dat betekent dus dat je een eigen inbreng van minimum 10 % moet hebben.
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.
Een tweede huis kopen houdt qua kosten niet op bij de aankoop en de hypotheek. Er komt ook onderhoud bij kijken en in principe dezelfde maandelijkse lasten als voor een eerste woning. Kosten als gas, water, licht, gemeentebelastingen en verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering of inboedelverzekering.
Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning. Eigen geld kun je ook verwerven door een schenking van bijvoorbeeld je ouders of een erfenis.
Wil je toch jouw nieuwe huis al kopen maar nog niet genoeg eigen geld voor? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Met de overwaarde van jouw oude huis kun je de overbruggingshypotheek afbetalen. Tot die tijd betaal je rente over je overbruggingshypotheek.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Speciale verhuurhypotheken
De afgelopen tijd bieden steeds meer banken een verhuurhypotheek aan. Denk aan SNS bank, Woonfonds, Lloyds en NIBC. De voorwaarden bij de verhuur hypotheek zijn strenger dan bij de gewone box 1 hypotheek. Zo kun je vaak maar tot maximaal 70% tot 80% van de waarde van de woning financieren.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
De geldverstrekker voor je nieuwe woning doet in de meeste gevallen een kadastercheck en zal zien dat je nog een ander huis hebt. Als je aangeeft dat je deze gaat verhuren dan zijn er banken die zullen eisen dat je daarvoor toestemming hebt van de bank waar je een hypotheek hebt lopen.
Bij de aankoop van een tweede woning hebt u recht op belastingvermindering indien het aan twee voorwaarden voldoet: u woont er zelf niet en u hebt er nooit gewoond als hoofdverblijfplaats. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verhuur van een tweede verblijf of een investeringsgoed.
Beter probeer je de taks in de eerste plaats gewoon te vermijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is te investeren in een vakantieverblijf. Op dat soort verblijven is de belasting niet van toepassing, waardoor je al snel € 1000 per jaar minder betaalt.
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
De kosten bij een aankoop van een tweede huis zijn vergelijkbaar met die bij je eerste woning. Ook hier moeten kosten koper betaald worden voor de taxatie, makelaar, notaris en overdrachtsbelasting. Houd er dus rekening mee dat je bovenop het inbrengen van eigen vermogen ook 6 tot 8% kwijt bent voor de kosten koper.
Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning? Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Dit zijn bijvoorbeeld ING, Rabobank en BLG Wonen. De voorwaarden kunnen verschillen, vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur of bij de betreffende bank.